Aizgādības tiesiskais regulējums - Lilinfelde, Ineta (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Aizgādības tiesiskais regulējums” galvenā uzmanība pievērsta aizgādības tiesiskajam regulējumam un apzinātas aizgādības tiesību īstenošanas problēmas Latvijas Republikā, kā arī sniegts to iespējamais risinājums. Darbs sastāv no četrām nodaļām. Saskaņā ar LR Civillikuma 177. pantu, aizgādība nozīmē vecāku tiesības un pienākumu rūpēties par bērnu un viņa mantu, kā arī pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Vecāku tiesības pamatojas uz pienākumiem un var tik ierobežotas vai atņemtas, ja tās izmanto ļaunprātīgi. Svarīgākais pamata princips, kurš jāievēro visās darbībās attiecībā pret bērniem, ka primārām jābūt bērna vislabākajām interesēm. Bērna intereses ir augt ģimeniskā vidē, tādēļ ir svarīgi attīstīt alternatīvas formas bērnu aprūpei – aizbildnību, audžuģimenes un stimulēt adoptāciju, kā arī vecāku šķiršanās gadījumos saglabāt vecāku kopīgu aizgādību. Maģistra darbā tika izmantoti normatīvie akti, juridiskā literatūra, interneta resursi un juridiskās prakses materiāli.

In der Magisterarbeit „Regulierung FŅrsorge der Rechtsverhältnisse” ist Hauptaufmerksamkeit Rechtlregulierung zuwenden und wissentliche FŅrorge Rechtswirklichkeit Probleme in Lettland. Die arbeit besteht aus vier Teilen. Zivilgesetz LR Paragraf 177, FŅrsorge bedeutet Rechte der Eltern und Pflicht, fŅr die Kinder sorgen, Eigentum der Kinder, auch persĻnliche Interessen und Eigentumsrechte umsstellen. Die Rechte der Eltern motivieren Pflichten und kann man begrenzen oder Rechte entziehen, wenn man die Rechte bĻswillig benutzen. Im Grundprintzip mŅssen wir gegen Kinder einhalten, primär sind die Interessen der Kinder. Die Kinder mŅssen in der Familie aufwachsen, wir mŅssen fŅr Kinder FŅrsorge alternative Methoden entwickeln - Vormundschaft, Plegefamilien und Adaption stimulieren und im Notfall bei Scheidung der Eltern, die Eltern mŅssen gemeinsame FŅrsorge erhalgten. In der Magisterarbeit werden normative Akte, juridische Literatur, Ressourcen vom Internet, Materialien der juridischen Praxis benutzt.
Legal Regulations of Solicitude
Keywords: Juridiskā zinātne