Apdzīvojuma attīstība un sociālekonomiskie procesi Engurē - Tensons, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Apdzīvojuma attīstība ir nozīmīgs cilvēka ģeogrāfijas pētījumu objekts. To labi var savienot ar sociālekonomiskajiem procesiem, jo šie procesi lielā mērā var ietekmēt un ietekmē apdzīvojumu un nosaka tā pārmaiņu tendences. Bakalaura darbā tiek apskatīta apdzīvojuma attīstība un pārmaiņas, kā arī sociālekonomiskie procesi laikposmā no 1970. gada līdz mūsdienām Engures novada, Engures pagasta Engurē. Bakalaura darba mērķis ir raksturot apdzīvojuma attīstību un sociālekonomiskos procesus Engurē. Darbā izmantoti dažāda veida avoti, tai skaitā arhīvu materiāli un statistikas dati, ka arī autora izveidots kartogrāfiskais materiāls. Darba pirmajā nodaļā definēts apdzīvojuma jēdziens, kā arī apskatīta lauku apdzīvoto vietu klasifikācija. Otrā nodaļa veltīta materiālu un metožu uzskaitījumam un raksturojumam. Trešajā nodaļā raksturots Engures pagasta teritorijas novietojums un apdzīvojums. Ceturtajā un piektajā nodaļā apkopoti dati un informācija par sociālekonomiskajiem procesiem Engures pagastā un Engurē – demogrāfiskie rādītāji un funkcijas, to mainība.

Development of settlement is a very important subject of Humanistic geography. It can be well linked with socio-economic processes because these processes can very much affect and they are affecting the settlement and its trends of change. In this bachelors work the development and change of settlement and socio-economic processes from 1970 to present day in Engure municipality’s, Engure parish’s Engure get viewed. The aim of this bachelors work is to characterize development of the settlement and socio-economic processes in Engure. Different types of sources are used including archive materials, statistical data and cartoghraphic material made by the author. A definition of development and classification of rural settlement can be found in first chapter. Second chapter is dedicated to enum and description of materials and methods. In third chapter the development and the position of territory of Engure parish get characterized. In fourth and fifth chapter a summarized data and information about socio-economic processes in Engure parish and Engure – demographic indicators and functions, their change
Development of settlements and socio-economic processes in Engure
Keywords: Ģeogrāfija; Sociālekonomiskie procesi; Apdzīvojums; Izmaiņas; Engures pagasts; Engure