Tīmekļa lietotņu ātrdarbības optimizācija - Šarapovs, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī darba ietvaros tika apskatīti vairāki veidi, kas ļauj optimizēt tīmekļa lietotņu lejupielādes laiku un klienta puses ātrdarbību. Tika aplūkota satura optimizācijas tēma, kurā tika apskatītas iespējas samazināt nevajadzīgās lejupielādes, tekstuālu datu apjoma samazināšana, HTTP pieprasījumu un atbilžu kešdarbe, efektīva nepieciešamo resursu pārvalde. Tika apskatītas darbības, kas ļautu pēc iespējas ātrāk sākt tīmekļa lapu atveidošanu, jeb samazināt kritisko renderēšanas ceļu. Kā arī, tika aplūkoti procesi, kas tiek veikti pie tīmekļa lapu atveidošanas, un iespējas uzlabot šo procesu ātrdarbību. Darba ievaros tika apskatīta ātrdarbības optimizācija ne tikai no tehniskās puses, bet arī no cilvēku psiholoģiskās laika uztveres viedokļa. Tika veikta arī praktiska ātrdarbības optimizēšanas metožu pielietošana – datu saspiešana, koda minificēšana, resursu priekšnolase, pieprasījumu optimizācija un JavaScript izpildes optimizācija. Darbs ir balstīts uz dažādiem literatūras un interneta informācijas avotiem, kas tika izanalizēti, ar mērķi uzzināt par zināmiem veidiem tīmekļa lietotņu ātrdarbības optimizācijā.

In this thesis were reviewed different solutions, which allows to improve downloading and client side performance of web applications. One of themes are related to content optimization, which covers topics about unnecessary download eliminating, caching of HTTP requests and responses, textual data size reducing, effective resource handling. Also in thesis were discussed about possible actions, which could make faster first-time rendering of web page – improvements of critical rendering path. Besides, processes which involves in web page rendering and opportunities to improve performance of these processes were also covered. In scope of this thesis performance optimization was reviewed not only from technical perspective, but also from psychological time perception point of view. Practical usage of performance optimization techniques were also applied – data compression, code minification, resource handling, optimization of requests, and JavaScript execution optimization. The thesis is based on variety of different literature and Internet information sources, which were analyzed in order to find certain types of web application performance optimization.
Performance optimization of web applications
Keywords: Datorzinātne; Tīmekļa lietotne; Ātrdarbība; Satura optimizācija; JavaScript; Renderēšanas ātrdarbība