Finanšu investīciju analīze Latvijā. - Kleķere, Anda (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba „Finanšu investīciju analīze Latvijā” mērķis ir, izpētot un savstarpēji salīdzinot fiziskai personai pieejamās vidēja termiņa investīciju iespējas Latvijā, izstrādāt priekšlikumus brīvo naudas līdzekļu - „drošības spilvena” izveidošanai un uzturēšanai. Uzkrājumu veidošanas vienam no galvenajiem mērķiem ir jābūt „drošības spilvena” izveidošanai, lai nodrošinātu finansiālu drošību neparedzētiem gadījumiem. „Drošības spilvena” apjomam ieteicams būt vismaz 3 – 6 mēnešu ienākumu apmērā. Pēc autores veiktā pētījuma, Latvijā uzkrājumus veido aptuveni puse iedzīvotāju, taču uzkrājumu veidošana ir jāiekļauj ikvienas mājsaimniecības budžetā, jo Latvijas iedzīvotāju saistības ir būtiski lielākas par uzkrājumiem, un ekonomikas satricinājumi var ievērojami samazināt iedzīvotāju labklājības līmeni. Globalizācija un integrācija ir pavērusi plašas investīciju iespējas investoriem, taču ne visi ieguldīšanas veidi ir piemēroti „drošības spilvena” uzturēšanai. Lai noteiktu piemērotākos investīciju objektus „drošības spilvena” izveidošanai un uzturēšani, autore veica finanšu investīciju analīzi, izmantojot fundamentālo analīzi, ekspertu aptaujas un iedzīvotāju anketēšanu. Pēc veiktā pētījuma tika secināts, ka piemērotākie investīciju objekti „drošības spilvenam” Latvijā ir finanšu instrumenti ar zema riska pakāpi tādi kā krājkonts, depozīts un dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu. Ja ieguldītāja riska tolerance ir nedaudz augstāka, var ieguldīt arī zema riska ieguldījuma fondos. Pēc izstrādātā investīciju plānošanas procesa „drošības spilvena” izveidei un uzturēšanai, autore secināja, ka veidojot „drošības spilvenu”, daļa līdzekļu ir jātur skaidrā naudā, bet pārējie jāiegulda vienā vai vairākos zema riska finanšu instrumentos, kas atbilst ieguldītāja riska tolerancei un vēlamajam ienesīgumam. Veicot ieguldījumus, lai saglabātu ieguldīto kapitālu, līdzekļus ir nepieciešams diversificēt. Uzkrājumi ir jāinvestē dažādos finanšu instrumentos vai ieguldījumu fondu gadījumā arī dažādos fondos, jo jebkuras investīcijas ir saistītas ar risku. Investoram ir nepieciešams ievērot investīciju plānošanas un vadīšanas posmus un regulāri tos pārskatīt, lai investīcijas izdotos ieguldīt veiksmīgi. Finanšu un kapitāla tirgus komisjai un finanšu organizācijām, kas sniedz ieguldījumu pakalpojumus, ir nepieciešams informēt iedzīvotājus par uzkrājumu veidošanas nozīmīgumu, ieguldījumu iespējām un ieguldītāju aizsardzību. Tas vairotu cilvēku izpratni un uzticību finanšu institūcijām, un motivētu privātpersonas veidot uzkrājumus.

The goal of the Master paper “Analysis of Financial Investments in Latvia” is to make recommendations of building and maintaining a savings cushion – money savings, through examining and comparing available medium-term investment opportunities for an individual in Latvia. One of the main aims to start building of savings should be creating a savings cushion in order to ensure financial security in case of an emergency. The size of savings cushion is recommended to be at least 3 - 6 months’ worth earnings. The research of the author showed that approximately half of the population of Latvia build savings, however, savings should be included into every household budget because expenses are significantly higher than savings, which may radically reduce the level of welfare in case of economic constraints. Globalization and integration has offered wide investment opportunities to the investors, but not all types of investment are suitable for the maintenance of savings cushion. In order to determine the most suitable investment objects for a savings cushion building and maintaining, the author of the paper carried out financial investment analysis, using fundamental analysis, interviewed financial experts and conducted survey of the population in Latvia. The research showed that the most suitable investment objects for a savings cushion in Latvia are financial tools with low risk such as a savings account, deposit and life insurance with a savings account. In case investor’s risk tolerance is slightly higher, one may also invest in low-risk investment funds. After developing investment planning process of building and maintaining a savings cushion, the author came to conclusion, that in order to build a savings cushion, part of the funds is held in cash and the rest invested in one or more low-risk financial instruments corresponding to the investor's risk tolerance and desired return. In order to maintain invested capital, making investments, funds need to be diversified. Savings are to be invested in various financial instruments; in case of investing in mutual funds, numerous mutual funds are used, because any investment is related with risk. With the aim of successful investment, investor has to adhere to investment planning and management stages that should be regularly reviewed. To motivate individuals to build savings, Latvia’s Financial and Capital Market Commission and financial organizations have to inform individuals of importance of building savings, investment opportunities and investor protection. This would increase individuals’ understanding of financial investments and confidence in financial institutions.
Financial Investment Analysis in Latvia.
Keywords: Ekonomika