Trokšņa piesāņojuma novērtējums no vēja parkiem mežu zemēs - Eglītis, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbā raksturota vēja turbīnu radītā trokšņa specifika un trokšņa piesārņojuma līmeņā novērtēšanai. Papildus raksturotas trokšņa modelēšanas iespējas. Sniegts arī raksturojums par trokšņa piesārņojuma ietekmi uz apkārtējo vidi un veselību, sniegts ieskats trokšņa piesārņojuma mazināšanas pasākumos. Darba pētnieciskā daļa atrodas Ķekavas novadā, uz DR no Baldones. Trokšņa līmeņa novērtēšana un izplatība tika novērtēta izmantojot speciālu programmu - tiešsaistes rīku Noise Mapping Tool.

The work describes the specific type of noise generated by wind turbines and the assessment of the level of noise pollution. In addition, noise modelling possibilities are described. A description of the effect of noise pollution on the environment and health has also been provided, gives an insight into noise pollution mitigation measures. An experimental part of the work was developed for SW from Baldone in Ķekava municipality. Noise level assessment and distribution will be evaluated using the Noise Mapping tool on-line.
Noise pollution assessment from wind parks in forest lands
Keywords: Vides zinātne; vēja elektrostacija; troksnis; trokšņa piesārņojums; trokšņa modelēšana