Eksogēnā auksīna ietekme uz dārza pupiņas (Phaseolus vulgaris) spraudeņu rizoģenēzi un lapu hlorofila daudzumu - Krišlauka, Krista (Latvijas Universitāte, 2022)
Augu veģetatīvā pavairošana ir daudzās augkopības nozarēs plaši pielietota augu pavairošanas metode, kur, izmantojot dzinuma spraudeņus, ir iespējams salīdzinoši ātri pavairot augus, saglabājot to individuālās ģenētiskās īpašības. Pavairojot augus veģetatīvi ar dzinuma spraudeņiem, galvenais uzdevums ir izveidot jaunu sakņu sistēmu, kas bieži tiek panākts ar eksogēna auksīna pielietošanu. Ņemot vērā auksīna daudzpusīgo iesaisti dažādos auga fizioloģiskajos procesos, darba mērķis bija noskaidrot dažādu koncentrāciju eksogēna auksīna šķīdumu ietekmi uz dārza pupiņu, kā modeļobjekta, spraudeņu augšanu un attīstību. Dārza pupiņu spraudeņus apsakņoja trīs dažādos šķīdumos – dejonizētā ūdenī un eksogēna auksīna šķīdumos ar koncentrācijām 10 mg l-1 un 50 mg l-1. Spraudeņiem veica adventīvo sakņu morfoloģiju raksturojošo parametru un lapu hlorofila daudzuma analīzi. Eksogēna auksīna pielietošanas rezultātā bija vērojama uzlabota spraudeņu adventīvo sakņu morfoloģija ar izteiktu sakņu biomasas pieaugumu, kā arī lēnāka lapu novecošanās.

Vegetative propagation of plants is a widely applied plant propagating method in horticulture, where it is possible to reproduce plants relatively quickly using stem cuttings, while maintaining their individual genetic characteristics. When propagating plants vegetatively with stem cuttings, the main task is to create a new root system, which is often achieved by the use of exogenous auxin. Given the versatile involvement of auxin in various physiological processes of the plant, the aim of the study was to determine the effect of different concentrations of exogenous auxin solutions on the growth and development of cuttings of garden bean as an object of study. Garden bean cuttings were rooted in three different solutions – in deionized water and exogenous auxin solutions with concentrations of 10 mg l-1 un 50 mg l-1. Analysis of cuttings' adventitious roots morphology parameters and leaf chlorophyll content was performed. The use of exogenous auxin resulted in improved morphology of cuttings' adventitious roots with a pronounced increase in root biomass, as well as slower leaf senescence.
Effects of exogenous auxin on rhizogenesis and leaf chlorophyll content of common bean (Phaseolus vulgaris) cuttings
Keywords: Bioloģija; spraudeņi; rizoģenēze; auksīns; lapu hlorofila daudzums; dārza pupiņa