Apstākļu izmaiņu klauzula civiltiesībās. - Pavlovičs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba uzdevums ir izpētīt apstākļu izmaiņas klauzulas attīstību, noskaidrot tās piemērošanas kritērijus un tiesiskās sekas, izpētīt normatīvo regulējumu starptautiskajās tiesībās un citu valstu nacionālajos normatīvajos regulējumos. Darba mērķis ir noskaidrot apstākļu izmaiņas klauzulas vietu un tās nepieciešamību Latvijas civiltiesībās. Tēmas aktualitāte ir pamatota ar to, ka apstākļu izmaiņas doktrīna iegūst arvien lielāku popularitāti starptautiskajos unifikācijas dokumentos, kas ir vērsti uz civiltiesību modernizāciju, un lielākajā daļa Eiropas valstu nacionālajos normatīvajos aktos. Pētījuma rezultātā autors sniedz savu skatījumu par svarīgiem apstākļiem attiecībā uz apstākļu izmaiņām un piedāvā veikt atbilstošus grozījumus Civillikumā.

Master’s main tasks were to research clause of changed circumstances, to find out criteria of application of clause and legal consequences, look into international and other countries national legal acts. Target of research work is to find out change of circumstances place in Latvian civil law. Theme is topical because clause of changed circumstances gaining popularity in recent modification legal acts witch is targeted to modernization of civil law and in most of national civil laws of European countries. In the result author gives his view of the most important basis of changed circumstances and gives solutions on civil law amendments.
Clause of Changed Circumstances in Civil Law
Keywords: Juridiskā zinātne; apstākļu izmaiņu klauzula; apgrūtinoši apstākļi; rebus sic stantibus; pacta sunt servanda; privātā autonomija