Uzņēmuma SIA "Brīvs" darbības analīze un attistības iespējas . - Bergmanis, Juris (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijas ekonomikā lielu tautsaimniecības daļu veido mazie un vidējie uzņēmumi un līdz ar to, starp vienas nozares uzņēmumiem veidojas būtiska konkurence par noieta tirgu. Bakalaura darbā pētīts SIA "Brīvs", kas darbojas poligrāfijas nozarē. Autors secina, ka uzņēmumam ir potenciāls, taču maz tiek darīts uzņēmuma attīstībai, tāpēc bakalaura darba mērķis ir analizēt uzņēmuma "Brīvs" pašreizējo darbību, tā potenciālu un izstrādāt uzņēmuma tālākas attīstības iespējas vīziju. Lai sasniegtu darba mērķi, darbā tika pētīta uzņēmuma iekšējā un ārējā vide, finanšu situācija, veikta SVID analīze un izanalizēta nozare pēc Portera 5 spēku modeļa. Pamatojoties uz iegūto informāciju, tika atklātas uzņēmuma stiprās un vājās puses un analizētas attīstības iespējas īstermiņam un ilgtermiņam. Darba rezultātā izdarīti secinājumi un izstrādātas rekomendācijas uzņēmuma vadībai, uzņēmuma attīstībai turpmākajiem 5 gadiem. Darba apjoms ir 67 lappuses, 9 tabulas, 8 attēli, 6 pielikumi un 19 izmantotās literatūras avoti. Darba galvenie atslēgvārdi ir misija, vīzija, poligrāfijas nozare, kalendāri, uzņēmuma analīze, attīstības iespējas.

Significant part of Latvian economy is made up of small and medium sized companies. This is leading to essential competition on market between the companies of same branch. The research on "Brīvs" Ltd company operating in the printing business made in this bachelor thesis. The author concludes that the company has the potential, but little is done in the company's development, so the bachelor work is to analyze the "Brivs" Ltd company's current activities, its potential and to develop further vision. In order to achieve the work objective, internal and external environment of the company were researched, financial analysis as well as SWOT analysis was carried out. Business branch has been also analyzed using Porter's 5 forces model. Strong and weak sides of company were discovered based on collected data. Analysis has been done on short and long term development scenarios. Work lead to the conclusions and recommendations for the company's management, for the company's development for the next 5 years. The extent of work is 67 pages, 9 tables, 8 pictures, 6 additions and 19 sources of literature. Works main keywords are the mission, vision, printing industry, calendars, company analysis, development opportunities.
The company "Brīvs" Ltd operation analysis and development opprtunities.
Keywords: Vadībzinātne; misija; vīzija; poligrāfijas nozare; kalendāri; uzņēmuma analīze