2-3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veidošana pirmsskolā - Lapiņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darbu “2-3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju veidošana pirmsskolā” izstrādāja Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studente Zanda Lapiņa. Darba vadītāja pasniedzēja, Dr. paed. Inese Freiberga. Darba mērķis ir teorētiski izpētīt un praktiski pārbaudīt bērnu pašapkalpošanās prasmju veidošanās iespējas 2-3 gadu vecumā. Darbs sastāv no teorētiskās daļas, kurā analizēta zinātniskā literatūra par pašapkalpošanās prasmju būtību un faktoriem, kas ietekmē pašapkalpošanās prasmju veidošanos. Pašapkalpošanās prasmes palīdz bērnam izprast savus mazos pienākumus, kas nepieciešami, lai veiksmīgi integrētos sabiedrībā. Empīriskajā pētījumā pārbaudīta un analizēta vides ietekme uz pašapkalpošanās prasmju attīstību pirmsskolā, veikta pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, lai veiksmīgi pielāgotu vidi un izmantotu rotaļdarbību pašapkalpošanās prasmju attīstībai. Pētījuma gaitā secināts, ka piemērota fiziskā, emocionālā un mācību vide, kurā bērns var iegūt savu personisko pieredzi, paaugstina motivāciju apgūt pašapkalpošanās prasmes un pilnvērtīgi attīstīties. Ir izstrādāti ieteikumi vecākiem un pedagogiem 2-3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšanai. Darba saturs – 47 lappuses, 11 attēli, 5 tabulas, 2 pielikumi, izmantots 41 literatūras avots.

The qualification work “Building self-serving skills for 2-3 year olds in preschool” was made by the Latvian University Pedagogy, psychology and art faculty’s student Zanda Lapiņa. The work’s supervisor teacher, Dr. paed. Inese Freiberga. The aim for the work is to research theoretically and check practically the possibilities of forming the self-serving skills for 2-3 year old kids. This work is made of a theoretical part in which scientifical literature about the nature of self-serving skills and the factors which influence of self-serving skills is analyzed. Self-serving skills help the kid to understand their own, small responseabilities which are important to succesfully integrate in society. In the empirical study the influence of the environment in building self-serving skills in preschool age is analyzed and checked, the pedagogical trial operation is done to succesfully adjust the environment and to use play activity in developing the self-serving skills. The conclusions gathered throughout the study are that suitable physical, emotional and learning environments where the kid can gain it’s personal experience, raises the motivation to learn the self-serving skills and to fully develop. There are recommendations made for parents and teachers on how to promote the growth of the self-serving skills for 2-3 year old kids. Contents of the work – 47 pages, 11 pictures, 5 tables, 2 attachments, used 41 literature sources.
Building self-serving skills for 2-3 year olds in pre-school
Keywords: Izglītības zinātnes; pašapkalpošanās prasmes; patstāvība; pirmsskolas izglītība; mācību vide