Eiropas Savienības institūciju dokumentu pieejamība: tiesiskais regulējums un tā pilnveidošanas iespējas - Terentjevs, Vadims (Latvijas Universitāte, 2012)
Šā bakalaura darba mērķis ir analizēt Eiropas Savienības institūciju dokumentu pieejamības tiesiskā regulējuma aktuālās problēmas un piedāvāt to risinājumus, kā arī piedāvāt argumentētus priekšlikumus tiesiskā regulējuma uzlabošanai, apsverot vairākas tā pilnveidošanas iespējas. Darbā tika analizēta dokumentu pieejamības būtība un vairāki prakses materiāli. Galvenie secinājumi: 1) pārskatāmības princips ir vispārējais Eiropas Savienības tiesību princips; 2) plašāka pieeja jānodrošina dokumentiem, kas saistīti ar likumdošanas procesu. Svarīgākie priekšlikumi: 1) paplašināt indivīdu tiesības uz piekļuvi dokumentiem, kas saistīti ar pārkāpuma procedūru; 2) paplašināt tiesiskā regulējuma institucionālo piemērošanas jomu. Atslēgvārdi: dokumentu pieejamība, Eiropas Savienība, grozījumi, laba pārvaldība, pārkāpuma procedūra, pārskatāmība.

The aim of this research is to analyze problems of the current regulation on access to documents of the European Union institutions and to offer problem solutions, also to offer reasoned proposals for improving the legislative framework. The nature of access to documents and many practise materials were analyzed. Main conclusions: 1) transparency is a general principle of European Union law; 2) wider access shall be provided to documents relating to the legislative process. Main proposals: 1) the right of individuals for access to documents relating to infingement procedure shall be expanded; 2) the institutional scope of the legal framework shall be expanded. Key words: access to documents, amendments, European Union, good administration, infringement proceedings, transparency.
Access to Documents of the European Union Institutions: Legislative Framework and Its Improvement Options
Keywords: Juridiskā zinātne