Attēlu tekstuālās alternatīvas kvalitātes novērtēšana tīmekļa piekļūstamības uzlabošanai - Vecvagars, Lauris (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā pētīta attēlu tekstuālo alternatīvu kvalitāte tīmekļa vietnēs un tās ietekme uz piekļūstamību lietotājiem ar redzes traucējumiem. Izstrādāts rīks, kas, izmantojot datorredzes tehnoloģijas, automātiski novērtē ALT tekstu kvalitāti un sniedz ieteikumus to uzlabošanai. Veicot 50 Latvijas tīmekļa vietņu analīzi, konstatēts, ka lielākajai daļai attēlu ir pievienoti ALT atribūti, taču to saturiskā kvalitāte bieži ir nepietiekama. Nozaru griezumā augstāko piekļūstamības līmeni uzrāda valsts un pašvaldību iestāžu vietnes. Pētījuma rezultāti norāda uz nepieciešamību veicināt izpratni par piekļūstamības principiem tīmekļa vietņu izstrādātāju vidū.

The thesis examines the quality of alternative text for images on websites and its impact on accessibility for users with visual impairments. A tool has been developed that uses computer vision technologies to automatically assess the quality of ALT texts and provide recommendations for improvement. Analysis of 50 Latvian websites revealed that while most images have ALT attributes, their content quality is often inadequate. Government and municipal websites demonstrate the highest level of accessibility across sectors. The research results indicate a need to promote understanding of accessibility principles among web developers.
Image alternative text quality assessment for web accessibility improvement
Keywords: Datorzinātne; tīmekļa piekļūstamība; ALT teksti; datorredze; ekrāna lasītāji; digitālā iekļaušana