4 - 5 gadu vecu bērnu veselīgu ēšanas paradumu veicināšanas ģimenē un pirmskolas izglītības iestādē izpēte - Matveja, Laura Luīze (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors Laura Luīze Matveja. Darba tēma „4 - 5 gadu vecu bērnu veselīgu ēšanas paradumu veicināšanas ģimenē un pirmskolas izglītības iestādē izpēte”. Kvalifikācijas darba pētījuma mērķis ir teorētiski un praktiski ar aptaujas palīdzību pētīt kā ģimenē un pirmsskolas izglītības iestādē veicināt 4 - 5 gadus vecu bērnu veselīga uztura izpratnes un ēšanas paradumu veidošanos. Darba pētāmā problēma, ka nepareizi bērnu ēšanas paradumi bieži traucē veselīga un pilnvērtīga uztura uzņemšanai. Darba uzdevums ir noskaidrot, kādi ēšanas paradumi traucē uzņemt veselīgu un pilnvērtīgu uzturu, kas svarīgs bērna fiziskai un garīgai attīstībai. Teorētiskā daļā apkopoti uztura noteikumi pirmskolā, analizēta veselīga uztura nepieciešamība, analizēta neveselīga uztura ietekme uz veselību pētāmās problēmas aspektā un apkopoti problēmas risināšanas galvenie uzdevumi. Empīriskajā daļā autore veica aptauju 4-5 gadu vecu bērnu vecākiem ’’Ēšanas paradumi pirmskolas vecuma bērniem’’ Darbs ietver jautājumus, kas tieši attiecās uz bērnu ikdienas paradumiem, gan atspoguļo vecāku domas par veselīgiem ēšanas paradumiem un to lomu bērna attīstībā. Darba izstrādes rezultātā iegūtie dati ļauj secināt, ka mazu bērnu uzturam ir ļoti liela nozīme, jo, pirmkārt, tas palīdz bērnam augt un pilnvērtīgi attīstīties un neveselīgs uzturs no mazotnes traucē bērna fiziskai un garīgai veselībai. Otrkārt, viena no svarīgākajām problēmām ir aptaukošanās, kura pēc vairāku valstu pētniecības datiem, tikai pieaug, tādēļ, lai izvairītos no šīs problēmas, veselīga uztura paradumi jāattīsta no bērnības. Treškārt, bērnam, apmeklējot pirmskolu, ir iespējams veicināt veselīga uztura paradumus, kur liela loma veselīga uztura paradumu iepazīšanā ir pirmskolas iestādes pedagogiem, kuri vecina izglītošanos caur rotaļnodarbībām. Tā kā ēšanas paradumi nāk no ģimenes, nepieciešams informatīvi izglītot arī vecākus, rīkojot seminārus ar speciālistu piedalīšanos. Darba apjoms 35 lappuses, 13 attēli, 35 literatūras avots . Atslēgvārdi: pirmskola, uzturs, ēšanas paradumi, attīstība, liekais svars, aptaukošanās, uztura pratība.

The author of the work is Laura Luize Matveja. The topic of the work "Investigation of the promotion of healthy eating habits of 4 - 5-year-old children in the family and preschool educational institution". The purpose of the research of the qualification thesis is to theoretically and practically, with the help of a survey, study how to promote the formation of healthy nutrition awareness and eating habits of 4 - 5-year-old children in the family and in the preschool educational institution. The theoretical part summarizes the rules of nutrition in preschool, analyzes the need for healthy nutrition, analyzes the impact of unhealthy nutrition on health in the aspect of the researched problem, and summarizes the main tasks of solving the problem. In the empirical part, the topic of the research work is "Eating habits of preschool children in the family". The work includes questions that were directly related to children's daily habits, and reflects parents' thoughts about healthy eating habits and their role in the child's development. The research problem is that incorrect eating habits of children often interfere with the intake of healthy and nutritious food. One of the tasks of the work is to find out what eating habits prevent the intake of healthy and nutritious food, which is important for the child's physical and mental development. The conclusion is that the nutrition of small children is very important, because, first of all, it helps the child to grow and develop fully. Unhealthy nutrition from an early age interferes with a child's physical and mental health. One of the most important problems is obesity, which, according to research data from several countries, is only increasing. Healthy eating habits should be developed from childhood. When a child attends preschool, it is possible to promote healthy eating habits. In pre-school, it is possible to promote healthy eating habits through play lessons and staff examples. Since eating habits come from the family, it is necessary to inform parents as well, holding seminars with the participation of specialists. The volume of the work is 35 pages, 13 images, 35 literary sources.
Investigation of the promotion of healthy eating habits of 4 - 5- year-old children in the family and preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmskola; attīstība; ēšanas paradumi; liekais svars; uztura pratība