Latvijas Universitātes maģistra programmas izpēte un saskaņošana ar tirgus vajadzībām - Freimane, Anna Žanete (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs pēta, cik lielā mērā Latvijas Universitātes profesionālā maģistra programma “Projektu vadība” atbilst Latvijas darba tirgus prasībām. Salīdzinot 15 kursu programmu, PS-311 profesijas standarta “Projekta vadītājs” un piecu darba tirgus ekspertu interviju datus, tika izveidots 15 kompetenču ietvars un veikta satura-pedagoģiskā analīze. Secināts, ka programma ļoti labi attīsta stratēģisko domāšanu, ieinteresēto pušu vadību un līderību, bet nepietiekami aptver ESG (angļu val.: Environmental, Social, Governance) ilgtspējas, datu analītikas, hibrīd-pieeju un fasilitēšanas prasmes. Ieteikts pārdalīt 7–8 ECTS no pārmērīgi akcentētām kvalitātes un stingru posmu tēmām, ieviešot “Riska un ilgtspējas” kursu, hibrīd līderības laboratoriju un digitālās analītikas darbnīcas, kā arī stiprināt emocionālās noturības un dizaina domāšanas apmācību.

This thesis investigates how well the University of Latvia’s Professional Master in Project Management aligns with current Latvian labor-market expectations. A 15-competency framework was built by triangulating the national PS-311 standard, fifteen-course syllabi, and five semi-structured employer interviews. Documentary and pedagogical audits show very strong coverage of strategy, stakeholder influence, and leadership yet insufficient depth in ESG sustainability, data analytics, hybrid delivery, and facilitation. Reallocating 7–8 ECTS from the over-emphasized quality and stage-gate topics to a new “Risk & Sustainability” module, a hybrid-delivery lab, digital-analytics workshops, and resilience/design-thinking inserts would close the critical gaps without increasing program length.
A Case Study of the University of Latvia's Project Management Master Program and Market Alignment
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; projektu vadība; kompetenču līdzsvars; augstākā izglītība; darba tirgus; hibrīd metodes