Depresijas pacientu atkārtotas stacionēšanās ietekmējošie sociālie faktori - Lilienfelde, Sanita (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek aplūkotas tēmas, kas saistītas ar depresijas pacientu aprūpi stacionāra apstākļos un galvenajām problēmām, kas rodas pacientiem, izrakstoties no stacionāra. Pētījumā izmantota kvalitatīvā pētniecības metode. Darba mērķis tika sasniegts, pacienti labprāt stāstīja par savām problēmām, dalījās savos pārdzīvojumos saistībā ar savu slimību. Par galveno problēmu pacienti atzina to, ka viņu veselību ietekmē gan slimības dēļ traucētās sociālās lomas, gan arī zaudētais sociālais statuss. Pacienti atzīst, ka lielākā sabiedrības daļa, kā arī viņu tuvinieki nesaprot viņu slimību. Lai gan visi pacienti bija ar jau iepriekšēju slimības pieredzi, izrādījās, ka dzīve ārpus stacionāra daudziem sagādā problēmas – netiek lietoti medikamenti, netiek ievērots režīms. Tādēļ nepieciešama gan pacientu, gan arī viņu tuvinieku izglītošana. Atslēgas vārdi: pacients, māsa, depresija, aprūpe, izglītošana, sociālie faktori.

Issues considered in this work are connected to the care of patients with a depression in the hospital and the main problems which occur when the patient leaves the hospitalization. The qualitative research method is used in this research. The aim of the work has been reached. Patients voluntarily told about their problems and shared their feelings about their disease. As the main problem caused by the disease, patients acknowledged their broken social roles and lost social status. Patients admitted that the largest part of the society as well as their own relatives do not understand their disease. Although all inquired patients were with a previous disease experience, it turned out that many have problems with the life outside the hospital – they do not use the medicine, do not follow the regime. Thus there is a need to educate the patients as well as their relatives. Key words: patient, nurse, depression, nursing, education, social factors.
The role in social factors on repeated in patients with depression
Keywords: Medicīna