Presbiopijas korekcija ar multifokālajām intraokulārajām lēcām - Seidita, Francesca (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 47 lapaspusēm. Tas satur 3 zīmējumus, 20 tabulas, 39 literatūras avotus un pielikumu. Darba mērķis ir salīdzināt divu jaunu intraokulāro lēcu (difraktīvā trifokālā lēca un paplašināta fokusa dziļuma multifokālā lēca) efektivitāti presbiopija korekcijā pēc kataraktas operācijas. Pētījumi tika veikti 3 mēnešu periodā pēc kataraktas operācijas, kad tika novērtēta redzes kvalitāte, mērot redzes asumu un kontrasta redzi fotopiskos gaismas un mezopiskos krēslas apstākļos. Abi introokulāro lēcu veidi nodrošināja lielisku redzes asumu visos skata attālumos un pilnu neatkarību no brillēm. Taču kontrasta jūtība un redzes asums mezopiskos krēslas apstākļos ir labāks multifokālajām lēcām.

Thesis is written in English on 47 pages, contains 3 figures, 20 tables, 39 references and appendix. Purpose of this thesis is to evaluate effectiveness of two new intraocular lenses for presbyopia correction during cataract surgery: the diffractive trifocal lens and the Extended Depth of Focus multifocal lens. In a three-month post-surgical follow-up, outcome visual measures of the two lenses were evaluated: differences in visual acuity and contrast sensitivity were measured in photopic and mesopic conditions. Both lenses have given excellent levels of visual acuity at all distances and a high level of glasses independence. However, contrast sensitivity and mesopic performance measured were better with the multifocal lens.
Presbyopia correction with multifocal intraocular lenses
Keywords: Optometrija; presbyopia; cataract surgery; IOLs; photopic and mesopic visual acuity; contrast sensitivity