Aviopasažieru tiesību problemātiskie aspekti un iespējamie risinājumi tiesību aktos regulēto kompensāciju saņemšanai. - Mežiniece, Inese (Latvijas Universitāte, 2022)
Pieaugot cilvēku mobilitātes vajadzībām un iespējām, mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez gaisa transporta pakalpojumiem. Kā liecina Oficiālās statistikas portālā pieejamie statistikas dati, Latvijas pārvadāto pasažieru skaits laika periodā no 2000.gada līdz 2019.gadam ik gadu ir audzis (ja 2000.gadā ar gaisa transportu bija pārvietojušies 0,3 miljoni cilvēku, tad 2019.gadā tie jau bija 5,2 miljoni cilvēku). Ņemot vērā gaisa transporta attīstības tendences ir īpaši svarīgi, lai arī nodrošinātu augsta līmeņa avio pasažieru aizsardzību, taču diemžēl aizvien avio pasažieri saskaras ar regulāriem to tiesību pārkāpumiem. Maģistra darba tēmas mērķis ir konstatēt un atklāt aviopasažieru tiesību tiesisko regulējumu galvenās nepilnības, piedāvājot to novēršanas iespējas, kā arī uzlabot aviopasažieru tiesību īstenošanas mehānismu, kas šobrīd ir laikietilpīgs un sarežģīts. Atslēgvārdi: avio pasažieris, pienākošās kompensācijas, tiesības, nepilnību novēršana, gaisa pārvadātāju atbildība.

As people's mobility needs and opportunities increase, our daily lives no longer conceivable without air transport services. According to the statistical data available on the Official Statistics Portal, the number of passengers transported by Latvia has increased annually between 2000 and 2019 (if in 2000 0.3 million people had traveled by air, then in 2019 they were already 5.2 million people). In the light of developments in air transport, it is particularly important to ensure a high level of protection for air passengers, but unfortunately air passengers still face regular infringements of their rights. The aim of the Master's work is to identify and reveal the main shortcomings of the legal framework for air passenger rights, by offering opportunities to eliminating them, as well as to improve the mechanism for the implementation of air passenger rights, which is currently time-consuming and complex. Keywords: air passenger, due compensation, rights, rectification of deficiencies, liability of air carriers.
Problematic aspects of air passenger rights and possible solutions for compensation under European Union law.
Keywords: Tiesību zinātne; avio pasažieris; pienākošās kompensācijas; tiesības; nepilnību novēršana; gaisa pārvadātāju atbildība