Tiesas nolēmumu piespiedu izpilde pārrobežu civillietās un komerclietās - Staltmane, Anda (Latvijas Universitāte, 2015)
Autores mērķis, rakstot šo darbu, ir apzināt praksē pastāvošās problēmas pārrobežu civillietās un komerclietās, kas saistītas ar tiesu nolēmumu praktisko izpildi ārvalstīs. Vienlaikus autore izdarīs secinājumus par problēmu cēloņiem, to iespējamiem risinājumiem, t.sk. arī par Latvijas normatīvā regulējuma pilnveidošanu, ņemot vērā arī ārvalstu pieredzi, doktrīnu un citus avotus. Autore, lai sasniegtu šo mērķi, darbā aplūkos galvenokārt starptautiskos dokumentus un nacionālo tiesību regulējumus, doktrīnu un arī praksi, kā arī šo tiesību analīzē izmantos gramatisko, sistēmisko, vēsturisko, teleoloģisko un salīdzinošo metodi. Darbā tiks aplūkota gan tiesu nolēmumu piespiedu izpildes būtība, gan pārrobežu civillietās un komerclietās pieņemto nolēmumu pārrobežu izpildes regulējums un tiesiskā regulējuma attīstība.

By writing this thesis, the aim of the author is to find out the problems existing in praxis in the cross-border civil and commercial matters concerning the practical execution of the court decisions. Meanwhile the author will make conclusions of the cause of the problems, the potential solutions, including conclusions of the improvement of the Latvian law, also based on the experience, doctrine and other law sources of other countries. To fulfill this aim, in this thesis the author will mainly examine the international documents and the national law, doctrine and praxis, as well will use the grammatic, systemic, historical, teleological and comparative methods in the analysis of the law. In this thsesis the author will analyze the substance of the compulsory execution of court decisions, the laws and the genesis of the law concerning decision enforcement in cross-border civil and commercial matters.
The enforcement of court decisions in cross-border civil and commercial matters
Keywords: Juridiskā zinātne