Atvērtā pirmkoda risinājumi valsts pārvaldē - Zariņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis Samazināt valsts pārvaldes iestādes izdevumus programmatūras licenču iegādei, izveidojot atvērtā pirmkoda Aktīvās Direktorijas serveri. Darba saturs Kvalifikācijas darbā analizēta esošā datortīkla infrastruktūra, apskatītas atvērtā pirmkoda Aktīvās Direktorijas perspektīvas un problēmas un piedāvāts konkrēts risinājums. Ņemot vērā esošo infrastruktūru, darbā nedaudz apskatīti drošības risinājumi darba staciju un serveru aizsardzībai no publiskā interneta sadarbībā ar Aktīvo Direktoriju. Dokumentēta atvērtā pirmkoda Aktīvās Direktorijas servera ieviešana un uzturēšana. Secinājumi Lai gan atvērtā pirmkoda Aktīvās Direktorijas risinājums tiek pozicionēts kā gatavs, lai aizvietotu esošos produkcijas serverus, tajā vēl ir vairākas nepilnības un garš saraksts ar ieviešamajām funkcijām. Atslēgvārdi Aktīvā Direktorija, Linux, Samba4, servera uzstādīšana, pārvaldīšana.

Goal To reduce government program licenses spending using open source Active Directory server. Contents This qualification paper explores current computer network infrastructure, open source Active Directory perspectives and problems and offers the solution. Considering the current infrastructure project comprises a few security options to protect workstations and servers from global internet collaborating with Active Directory. Documented process to implement and maintain open source Active Directory server. Results Although open source Active Directory software is well positioned for replacing existing production servers, there are still a few things that need to be improved and a lot of functions that need to be implemented. Keywords Active Directory, Linux, Samba4, server setup, management.
Open Source solutions for government
Keywords: Datorzinātne