Dzeramā ūdens kvalitātes rādītāju izvērtējums Baltezera rajona pazemes ūdeņos saskaņā ar ES direktīvas prasībām - Bērtiņš, Māris (Latvijas Universitāte, 2009)
Dzeramā ūdens kvalitātes rādītāju izvērtējums Baltezera rajona pazemes ūdeņos saskaņā ar ES direktīvas prasībām. Bērtiņš M., darba vadītājs Dr. ķīm., asoc. prof. Pastare S. Bakalaura darbs, 40 lappuses, 17 attēli, 4 tabulas, 28 literatūras avoti, 13 pielikumi. Latviešu valodā. PAZEMES ŪDENS, INFILTRĀCIJA, DZELZS, MANGĀNS, ES DIREKTĪVA, SPEKTROFOTOMETRIJA Darbā ir veikta dzelzs un mangāna koncentrācijas noteikšana Baltezera apkaimes gruntsūdeņos fotometriski, izmantojot Fe(II) jonu reakciju ar 2,4,6 – tri (2'-piridil) 1,3,5 – triazīnu un Mn(II) jonu reakciju ar formaldoksīmu. Šo elementu noteikšanai nepieciešamie ūdens paraugi iegūti ūdensgūtvēs Baltezers, Baltezers I, Baltezers II, Remberģi un Zaķumuiža, kā arī no nedaudzajām atsevišķajām šī reģiona akām. Tika novērtēta doto rādītāju atbilstība ES direktīvas rekomendācijām. Izvērtēta Mazā Baltezera un aku ietekme uz šo rādītāju koncentrāciju dzeramajā ūdenī.

Evaluation of drinking water quality parameters in groundwaters of Baltezers region according to requirements of EU directive. Bertins M., supervisor Dr. chem., assoc. prof. Pastare S. Bachelor’s thesis, 40 pages, 17 figures, 4 tables, 28 literature references, 13 appendices. In Latvian. GROUNDWATER, INFILTRATION, IRON, MANGANESE, EU DIRECTIVE, SPECTROPHOTOMETRY Concentration of iron and manganese in Baltezers region groundwaters have been determinated using phothometric methods of Fe(II) reaction with 2,4,6 – tri (2'-pyridyl) 1,3,5 – triazine and Mn(II) reaction with formaldoxime. Water samples, for determination of those elements, were obtained from waterworks Baltezers, Baltezers I, Baltezers II, Remberģi and Zaķumuiža, and from few separate wells in this region. The obtained results are used to estimate the compilance of these parameters to recommendations of EU directive. The influence of Mazais Baltezers and quality of wells on concentration of those parameters in drinking water was evaluated.
Evaluation of drinking water quality parameters in groundwaters of Baltezers region according to requirements of EU Directive
Keywords: Ķīmija