Uzkrājumu paradumi Latvijas iedzīvotāju vidū: tendences un ieteikumi finanšu drošības veidošanai - Kaluga, Felicita Elīza (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba tēma ir aktuāla, jo dažādi satricinājumi, gan privātā līmenī, gan valsts ekonomikas un ģeopolitiskajā līmenī var radīt negaidītu ierasto iztikas līdzekļu zaudēšanu, kā arī ikvienam ir nepieciešams parūpēties par savām vecumdienām. To nodrošina atbildīga un pārdomāta uzkrājumu veidošana. Darba mērķis ir noskaidrot iedzīvotāju uzkrājumu veidošanas motivāciju ietekmējošos faktorus, izanalizēt iedzīvotāju dzimuma, vecuma, ienākumu, kā arī citu faktoru saistību ar vēlmi veidot uzkrājumus, izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus iedzīvotāju uzkrājumu veidošanas motivācijas sekmēšanai. Darbs sastāv no 3 nodaļām un 9 apakšnodaļām. Pētījuma laikā tika secināts, ka lielai daļai Latvijas iedzīvotāju nav uzkrājumu, daļa nevar uzkrāt, jo viņiem nepietiek līdzekļu, citi nav aizdomājušies par šādu nepieciešamību. Visvairāk iedzīvotāju uzkrāj vecumdienām, valsts fondētajos un privātajos pensiju fondos, tur līdzekļus bankas kontos, maz nogulda un vēl mazāk iegulda. Iedzīvotāju uzkrāšana ir piesardzīga.

The theme of this paper is topical because various shocks, both at the private level and at the national economic and geopolitical level, can lead to an unexpected loss of traditional livelihoods and everyone needs to take care of their old age. Responsible and smart, well-thought out saving ensures that. Aim of the paper is to identify the factors influencing people's motivation to accumulate savings, to analyse the relationship of people's gender, age, income and other factors with their willingness to accumulate savings, to come to conclusions and to put forward proposals to improve people's motivation to accumulate savings. The scope of the work consists of 3 chapters and 9 subchapters. The findings of the survey show that a large part of the Latvian population has no savings, some cannot save because they do not have enough money, and others have not thought about the necessity of saving. Most people save for old age, in state-funded and private pension funds, keep funds in bank accounts, save little and invest even less. The population is cautious in saving.
Saving habits in the Latvian population: trends and recommendations for developing financial security
Keywords: Ekonomika; uzkrājumi; noguldījumi; ieguldījumi; finanšu pratība