Advokāta profesionālā darbība kriminālprocesā - Budeviča, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba ietvaros aplūkots advokāta statuss mūsdienu tiesību sistēmā, īpaši pievēršoties tā lomai kriminālprocesā. Tāpat analizēti iespējamie profesionālās darbības virzieni, noskaidrojot, ka advokāts procesa ietvaros var ieņemt aizstāvja, pārstāvja vai juridiskās palīdzības sniedzēja statusu. Padziļinātāk pētīts arī no šiem statusiem izrietošais pilnvaru apjoms, kā rezultātā secināts, ka praksē novērojama nekonsekventa pieeja attiecībā uz to, kā advokāts – pārstāvis apliecina savu statusu un tam piešķirtās pilnvaras, īpaši izceļot jautājumus saistībā ar pilnvaras iesniegšanas nepieciešamību un tās formu. Tāpat darba gaitā, aplūkojot konkrētus piemērus, izcelti daži aspekti attiecībā uz problemātiku, kas saistīta tieši ar profesionālās darbības virzienu nošķiršanu. Cita starpā secinot, ka praksē grūtības sagādā pārstāvja un juridiskās palīdzības sniedzēja nošķiršana, runājot tieši par katram no statusiem piešķirto pilnvaru apjomu. Darba noslēgumā izvirzītas rekomendācijas, kā konkrētos problēmjautājumus risināt. Papildus tam, atsevišķa nodaļa veltīta arī procesuālo sankciju institūta aplūkošanai, padziļinātāk analizējot tieši advokātam piemērojamās procesuālās sankcijas un to praktiskās piemērošanas aspektus. Atslēgas vārdi: advokāta loma, aizstāvis, pārstāvis, juridiskās palīdzības sniedzējs, kriminālprocess, pilnvaru apjoms, procesuālās sankcijas.

The master's thesis examines the status of the attorney-at-law in the modern legal system, focusing in particular on his role in criminal proceedings, and by analyzing possible directions of professional activity in criminal proceedings, clarifying that a lawyer may act as a defender, representative or legal aid provider. The scope of the powers deriving from these statuses has also been further explored, leading to the conclusion that there is an inconsistent approach in practice as to how attorney - at-law attests to his status and the powers conferred upon him, highlighting in particular issues relating to the necessity and form of the power of attorney. The master's thesis also highlights, through specific examples, some of the issues relating specifically to the distinction between professional activities, concluding that it is mainly the distinction between the representative and the legal aid provider that is problematic in practice, specifically in terms of the scope of the powers conferred on each status. Master's thesis concludes with recommendations on how to address specific issues. In addition, a separate chapter is also devoted to looking at the institute of procedural sanctions, with a more in-depth analysis of the procedural sanctions specifically applicable to the attorney-at-law and the practical aspects of their application. Key words: role of attorney-at-law, defender, representative, legal aid provider, criminal proceedings, scope of powers, procedural sanctions.
Attorney-at-law: professional activities in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; advokāta loma; aizstāvis; pārstāvis; juridiskās palīdzības sniedzējs; pilnvaru apjoms