Aizkuņģa dziedzera organoīdu un perifērās nervu sistēmas šūnu kopkultūras sistēmas raksturošana - Laube, Ieva (Latvijas Universitāte, 2022)
Aizkuņģa dziedzera duktālā adenokarcinoma ir viens no letālākajiem audzējiem, kas šobrīd sastopami. Tā morbiditāti un simptomus daļēji attiecina uz perifērās nervu sistēmas (PNS) pastiprinātu inervāciju, kas rodas audzējā. Svarīga loma šajā inervācijā ir PNS glijai – Švāna šūnām, kas mijiedarbojas ar audzēja šūnām un ir daļa no audzēja mikrovides. Tā kā nervu sistēmas klātbūtni novēro arī veselos audos, nepieciešams raksturot arī to, kā perifiērā nervu sistēma ietekmē aizkuņģa dziedzera šūnu homeostāzi un attīstību. Darbā tiek izveidotas un aprakstītas šūnu 3D kultūras no cilvēka veselu audu aizkuņģa dziedzera audiem. Tiek izveidotas un aprakstītas organoīdu kopkultūras ar Švāna šūnām un kaula smadzeņu mezenhimālajām cilmes šūnām.

Pancreatic ductal adenocarcinoma is one of the most deadly tumors currently occurring. Its morbidity and symptoms are partly attributed to the increased innervation of the peripheral nervous system (PNS) that occurs in the tumor. An important role in this innervation is played by PNS glia - Schwann cells that interact with tumor cells and is part of the tumor microenvironment. As the presence of the nervous system is also observed in healthy tissues, it is also necessary to describe how the peripheral nervous system affects the homeostasis and development of pancreatic cells. The work develops and describes 3D cell cultures from normal human pancreatic tissues. Co-cultures of organoids with Schwann cells and bone marrow mesenchymal stem cells are established and described.
Characterization of pancreatic organoid and PNS cell co-culture system
Keywords: Farmācija; aizkuņģa dziedzeris; adenokarcinoma; organoīdi; Švāna šūnas; kaula smadzeņu mezenhimālās cilmes šūnas