Jauno darbinieku adaptācija uzņēmumā. - Brauna, Inga (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autore Inga Brauna Kvalifikācijas darba pētījumam izvēlējās tēmu “Jaunā darbinieka adaptācija uzņēmumā”. Autore izvirzīja uzdevumu noskaidrot kādi kritēriji raksturo veiksmīgu jauno darbinieku adaptācijas programmu. Teorijas pētniecības laikā tika lasīts par tādiem terminiem kā adaptācija, integrācija un socializācija, kā arī mobings un mentorings. Pētījuma laikā tika veikta iepazīšanās ar teorētisko literatūru un analizēta informāciju par darbinieku adaptācijas procesu uzņēmumā un mēģināta noskaidrot adaptācijas procesa nozīme, jēga un nepieciešamība uzņēmumā. Epmīriskajā, jeb praktiskajā daļā tika pētīts būvniecības uzņēmuma “Skandināvu Būvnieks” adaptācijas process. Pētījumā izmantotās metodes ir teorētiskās literatūras analīze, sekundāro datu analīze, intervija ar uzņēmuma personāla speciālistu un darbinieku anketēšana. Pētījuma laikā tika secināts jauno darbinieku adaptācijas procesa svarīgums un nozīmīgums. Atklājās fakti, cik atšķirīgi adaptāciju ir uztvēruši ražošanas darbinieki un administrācijas darbinieki. Intervijas un anketēšanas rezultātos tika manīti atšķirīgi viedokļi arī starp uzņēmuma personāla speciālistes un strādnieku sniegtajām atbildēm. Pētījuma rezultātā darba autore piedāvāja izstrādāt jauno darbinieku adaptācijas programmu administrācijas darbiniekiem. Kvalifikācijas darbs sagatavots uz 50 lapaspusēm, tam izmantoti 16 literatūras un informācijas avoti. Izstrādātas 3 tabulas, 7 attēli un 2 pielikumi. Noslēgumā izdarīti 7 secinājumi un izvirzīti 6 priekšlikumi.

Author Inga Brauna selected the topic “New employee adaptation at the company” for the qualification work. The author raised the task of clarifying the criteria for a successful adaptation program for the new employees. Theories during research read about terms such as adaptation, integration and socialization, as well as mobbing and mentoring. The study carried out a consultation on theoretical literature and analysed information on the process of adapting employees to the company and sought to clarify the meaning and necessity of the adaptation process in the company. In the Practical part studied the adaptation process in the construction company “Skandināvu Būvnieks”. The methods used in the study are analysis of theoretical literature, analysis of secondary data, interviews with the company's human resource manager and construction employees. The study concluded the importance and significance of the adaptation process for new employees. It was revealed how different the adaptation was perceived by construction workers and administration staff. The interviews and anketing results also showed different views between the answers provided by the company's human resource manager and workers. As a result of the research, the author of the work proposed to develop new employees' adaptation programs for the administration. The qualification has been prepared on 50 pages, with 16 sources of literature and information. 3 tables, 7 pictures and 2 attachments have been developed. In conclusion, 7 conclusions were reached and 6 proposals were put forward.
New employee adaptation at the company.
Keywords: Sabiedrības vadība; Adaptācija; Integrācija; Socializācija; Mobings; Mentorings