Jaunieši līdzatkarības pazīmju saistība ar piesaisti vecākiem, alkohola lietošanu ģimenē un internalizētām un eksternalizētām problēmām - Laizāne, Ilona (Latvijas Universitāte, 2012)
Laizāne I. Jauniešu līdzatkarības pazīmju saistība ar piesaisti vecākiem, alkohola lietošanu ģimenē un internalizētām un eksternalizētām problēmām: promocijas darbs psiholoģijas doktora grāda iegūšanai psiholoģijas zinātņu nozarē attīstības psiholoģijas apakšnozarē, Rīga, LU, 2011. Promocijas darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes psiholoģijas nodaļā no 2003. līdz 2011.gadam. Zinātniskā darba mērķis bija izpētīt, kādas ir saistības starp jaunieša attiecībām ar māti un tēvu, viņa vecāku alkohola lietošanas paradumiem, jaunieša līdzatkarības pazīmēm un jauniešu internalizētām un eksternalizētām uzvedības problēmām. Pētījumā piedalījās 315 vispārizglītojošo skolu 9.-12.klašu skolēni vecumā no 15 līdz 18 gadiem, no tiem 190 (60,3%) meitenes, un 125 (39,7%) zēni. Pētījumā tika noskaidroti septiņi pētījuma jautājumi, un izvirzītā pētījuma hipotēze, ka līdzatkarības pazīmēm ir mediatora efekts starp jauniešu uzrādītām nedrošas piesaistes attiecībām ar māti un tēvu un internalizētām un eksternalizētām uzvedības problēmām jaunietēm un jauniešiem, apstiprinājās meitenēm un daļēji apstiprinājās zēniem. Promocijas darbs ir veidots no 8 nodaļām: pirmajā tiek apskatīts līdzatkarības teorētiskais konstrukts. Nākamajās nodaļās ir apkopoti un analizēti pētījumi par jauniešu piesaistes attiecībām ar vecākiem, jauniešu uzvedības problēmām un vecāku alkohola lietošanas paradumiem. Tālāk promocijas darbā seko metodes apraksts, rezultātu, iztirzājuma un nobeiguma daļas. Kopējais darba apjoms ir 107 lapas bez pielikumiem un 133 lapas ar pielikumiem. Promocijas darbā iekļauti 12 attēli, 26 tabulas un 1 pielikums. Izmantotās literatūras sarakstā ietverti 187 literatūras avoti.

Laizāne I. Adolescent codependence relations with attachment to parents, alcohol use in family, and internalized and externalized problems: Dr.psych. thesis paper, Rīga, LU, 2011. The doctoral thesis were designed in the Faculty of Education, Psychology and Art, Department of Psychology, from 2003 up to 2011. The objective of the research is to investigate associations between adolescent and his/her mother and father, parent alcohol use habits, adolescent codependence ratings, and adolescent internalized and externalized behavior problems. Respondents - 315 adolescents from secondary schools (age 15-18, classes from 9. to 12.) participated in the research (190 or 60,3% of participants were girls, and 125 or 39,7% were boys). Research covered seven questions, and the hypothesis stating that adolescent codependence is mediator between adolescent insecure attachment with mother and father, and adolescent internalized and externalized behavior problems was proved for female adolescents, and partially proved for male adolescents. The doctoral thesis consist of 8 chapters. First chapter is devoted to codependence construct. Next chapters are devoted to adolescent attachment to parents, adolescent behavior problems, and parents alcohol use habits. Research methods, discussion of research results, conclusions and summary are presented there as well. The paper contains 107 pp. without attachments, and 133 pp. with attachments, 12 pictures, 26 tables, and 1 attachment. Overall number of references 187.
Adolescent codependence relations with attachment to parents, alcohol use in family, and internalized and externalized problems
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Psiholoģija