Pēcoperācijas analgēzija pacientiem traumatoloģijā - ortopēdijā - Bogdanovs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2013)
Hipotēze: Mēs izvirzām hipotēzi, ka simpātiskai nervu sistēmai ir ietekme uz akūto sāpju patoģenēzi, un simpātiska blokāde ir pielietojama akūto pēcoperācijas sāpju ārstēšanai. Pētījuma mērķi: Metode: Diplomdarba izstrādes laikā tika veikts prospektīvs novērošanas pētījums. Veicot pētījumu tika analizētas divu pacientu grupas, kuras tika sadalītas pēc pielietotas reģionālas anestēzijas veida. Rezultāti: Kopā tika iekļauti 28 pacienti.Plexus brachialis un ganglion stellatum grupām vidējās sāpju intensitātes līmeņi - Interscalenum/Stellatum: Pēcoperācijas diena (PD) I: 5.24 ± 0.38/ 5.80 ± 0.81 (p<0.003); PD II: 5.15 ± 0.30/3.00±0.65 (p<0.006); PD III: 4.61±0.24/ 2.10±0.52 (p<0.0002); PD IV: 3.28±0.23 /0.90±0.49 (p<0.0002). Darbā iegūtie rezultāti ir akceptēti prezentācijai starptautiskā konferencē - 3. Starptautiska Konference Intervencionālā Sāpju Medicīnā un Neiromodulācijā (3rd International Conference on Interventional Pain Medicine & Neuromodulation).

Hypothesis: We suggested a hypothesis, that sympathetic nervous system is involved in acute pain pathology and sympathetic blockade is applicable in acute postoperative pain management. Method: A prospective observational study was conducted. Two patient groups were analyzed, the groups were divided according to the regional anesthesia performed. Results: 28 patients were recruted. The averaged pain level Interscalene/Stellate: Postoperative day (PD) I: 5.24 ± 0.38/ 5.80 ± 0.81 (p<0.003); PD II: 5.15 ± 0.30/3.00±0.65 (p<0.006); PD III: 4.61±0.24/ 2.10±0.52 (p<0.0002); PD IV: 3.28±0.23 /0.90±0.49 (p<0.0002). The results of our study are accepted for 3rd International Conference on Interventional Pain Medicine & Neuromodulation.
Postoperative analgesia for patients in orthopedics & traumatology
Keywords: Medicīna