Submaksimālas intensitātes skrējiena slodzes un potīšu teipa ietekme uz stājas stabilitāti un kāju funkcionālo asimetriju neprofesionālām basketbolistēm - Pavlovska, Eva (Latvijas Universitāte, 2015)
Visbiežāk savainotā ķermeņa daļa basketbolistiem ir potītes locītava. Potītes locītavas kustību amplitūdas mākslīga ierobežošana ar teipošanas metodi ir populārs veids, kā izvairīties no potīšu traumām. Līdz šim galvenokārt pētītas atspēriena un stājas stabilitātes īpašības pirmsslodzes fāzē, tāpēc trūkst informācijas par teipošanas metodes fizioloģisko ietekmi uz sportistu stājas stabilitāti pēc slodzes. Maģistra darbā tika pētītas stājas stabilitātes, atspēriena īpašības un kāju funkcionālās asimetrijas izpausmes pirms un pēcslodzes periodā. Rezultāti liecina, ka slodzes ietekmē pavājinās stājas stabilitātes īpašības. Potīšu teipošana samazina atspēriena kājas stājas nestabilitāti, kas vērojama akūtā pēcslodzes noguruma laikā, taču neietekmē dominējošās kājas stājas stabilitāti.

Ankle is one of the most commonly injured body parts among athletes. To avoid this problem, some athletes choose to tape the joint. This restrictive modality decreases the range of motion to lower the risk of futher injury. So far, the main purpose of studies was to examine stance stability and jump take-off before load. There is a lack of information about the ankle tape effect on stance stability and functional asymmetry after load. Results indicate that load affects stance stabiltity – it gets weaker. Ankle tape reduces the instability of the takeoff leg as a result of load, but does not affect the stance stability of the dominant leg.
Effects of submaximal intensity running and ankle taping on postural stability and lower extremity functional asymmetry in non-professional basketball players
Keywords: Bioloģija; POTĪŠU TEIPS; STĀJAS STABILITĀTE; KĀJU FUNKCIONĀLĀ ASIMETRIJA; BASKETBOLS