Kognitīvo izkropļojumu saistība ar pārbaudījumu trauksmi un akadēmisko pašefektivitāti studentiem - Sterļadkina, Evita (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas ir kognitīvo izkropļojumu, pārbaudījumu trauksmes un akadēmiskās pašefektivitātes savstarpējās saistības studentu vidū un vai vērojamas atšķirības mainīgo saistībās sieviešu un vīriešu izlasēs, kā arī noskaidrot atšķirības pārbaudījumu trauksmes un akadēmisko pašefektivitātes rādītājos dažādos studiju kursos un noteikt kādā mērā kognitīvo izkropļojumu izteiktība prognozē pārbaudījumu trauksmi un akadēmisko pašefektivitāti studentiem. Pētījumā piedalījās 116 šobrīd studējoši studenti (74 sievietes) vecumā no 18-29 gadiem. Vidējais vecums izlasē bija 22,72 gadi (SD= 2,42). Dati tika ievākti interneta vidē, publicējot aptaujas tiešsaistes piekļuvi sociālajos tīklos. Respondenti interneta vidē aizpildīja Kognitīvo izkropļojumu aptauju (Inventory of Cognitive Distortions, Roberts, 2014), Pārbaudījumu trauksmes aptauju (Cognitive Test Anxiety Scale–Second Edition, Thomas, Cassady & Finch, 2017) un Akadēmiskās pašefektivitātes aptauju (Academic Self-efficacy Scale, Sachitra & Bandara, 2017). Tika secināts, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp kognitīvajiem izkropļojumiem un akadēmisko pašefektivitāti un pārbaudījumu trauksmi. Tika novērotas atšķirības mainīgo saistībās sieviešu un vīriešu izlasēs. Rezultāti parādīja, ka pārbaudījumu trauksmes līmenī vērojamas atšķirības studiju kursā un tika izpētīts, ka tādi kognitīvie izkropļojumi, kā personifikācija un emocionālā spriešana un lēmumu pieņemšana, prognozē pārbaudījumu trauksmi un perfekcionisms prognozē akadēmisko pašefektivitāti studentiem. Atslēgas vārdi: kognitīvie izkropļojumi, akadēmiskā pašefektivitāte, pārbaudījumu trauksme.

Purpose of the study was to determine the relationship between cognitive distortions, academic self-efficacy and test anxiety in students, and to found out if there is difference in the relationship of variables between men and women. As well as clarify if there is difference between academic self-efficacy, test anxiety within different study courses and find out to what extent cognitive distortions predict academic self-efficacy and test anxiety in students. The research sample consisted of 116 participants (74 woman), between the age of 18-29. The mean age of sample was 22,72 years (SD= 2,42). Data was collected on the Internet, placing survey’s electronic link address in Internet social network sites. Respondents completed the following questionnaires: Inventory of Cognitive Distortions (Roberts, 2014), Cognitive Test Anxiety Scale–Second Edition (Thomas, Cassady & Finch, 2017) and Academic Self-efficacy Scale (Sachitra & Bandara, 2017). It was determined that there is statistically significant relationship between cognitive distortions, academic self-efficacy and test anxiety. Significant differences was observed in the relationship of variables between men and women. Results showed statistically significant differences between the levels of test anxiety within different study courses. It was determined that such cognitive distortions as personalization and emotional reasoning and decision making predict test anxiety and perfectionism predicts academic self-efficacy in students. Key words: cognitive distortions, academic self-efficacy, test anxiety, students, gender.
Relationship between cognitive distortions, test anxiety and academic self-efficacy in students
Keywords: Psiholoģija; kognitīvie izkropļojumi; akadēmiskā pašefektivitāte; pārbaudījumu trauksme; cognitive distortions; academic self-efficacy