Sikspārņa motīvs A. Niedras 19.gs. beigu un 20. gs. sākuma prozā - Trumekalne, Baiba (Latvijas Universitāte, 2007)
Andrievs Niedra (1871–1942) ir spilgta personība latviešu literatūrā - rakstnieks, kritiķis, žurnālists, mācītājs un politiķis. Politisko uzskatu dēļ A.Niedra 1919.gadā tika notiesāts un 1926.gadā izraidīts no Latvijas. Rakstnieka aktīvākais literārās darbības posms ir 19.gadsimta beigas un 20.gadsimta sākums. Šajā laikā tapuši rakstnieka ievērojamākie prozas darbi - romāni „Līduma dūmos” (1899) un „Sikspārnis” (1905), stāsti „Bez paša pagātnes” (1898), „Skaidra sirds” (1898) un „Nespēcīga dvēsele” (1899). Romānā „Sikspārnis” autors idejiski konceptuālā satura atklāsmei izmanto Sikspārņa tēlu. Arī citos prozas darbos („Bez paša pagātnes”, „Nespēcīga dvēsele”) parādās šī tēla iezīmes, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka A.Niedra savā gadsimtu mijas prozā izmanto sikspārņa motīvu. A.Niedras prozas cilvēks – Sikspārnis atklāj autora uzskatus un jautājumu par latviešu tautas situāciju 19.gs. beigās un 20.gadsimta sākumā kā sociālekonomiskā, tā kultūras aspektā. Sikspārņa divējādā daba (cilvēks - dzīvnieks) raksturo 19./ 20.gadsimta mijas latviešu izglītoto cilvēku neziņu, šaubas un personības sašķeltību. Atslēgas vārdi: Andrievs Niedra, sikspārnis, prozas cilvēks, motīvs.

Andrievs Niedra (1871 – 1942) is a bright person in the latvian literature – writer, critic, journalist, pastor and politician. Because of his political opinions in 1916 he was sentenced and banned in 1926. The end of 19th century and beginning of the 20th century is writer’s most active stage of literary work. He has created famous prosaic works – novels „Līduma dūmos” (1899), „Sikspārnis” (1905), stories „Bez paša pagātnes” (1898), „Skaidra sirds” (1898) and „Nespēcīga dvēsele” (1899). In the novel „Sikspārnis” author uses image of a bat for ideological inspiration of content. In others literary works, like „Bez paša pagātnes”, „Nespēcīga dvēsele” appear features of this image, and that is the reason to believe that A. Niedra use motive of the bat in his prose at the turn of the century. A.Niedras human of prose – the Bat interprets author’s gospels and questions about situation of latvian nation in the end of 19th and the beginning of 20th century as in social economics the same as in aspect of culture. Double nature of the bat (human – animal) characterizes suspense, doubt and split identity of latvian intelligence. Key words: Andrievs Niedra, bat, human of prose, motive.
Motive of Bat in the Prose of A. Niedra in the End of the 19th Century and the Beginning of 20th Century
Keywords: Filoloģija