Nodokļu parādu administrēšanas pilnveidošana Valsts ieņēmumu dienestā - Vanaga-Guste, Evita (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā „Nodokļu parādu administrēšanas pilnveidošana Valsts ieņēmumu dienestā” autors analizē nodokļu parādu administrēšanas procesu no teorētiskās un praktiskās puses. Faktiskie nodokļu ieņēmumi budžetā tiek nodrošināti divējādi – ar brīvprātīgām nodokļu maksātāju iemaksām un nodokļu iekasēšanu piespiedu kārtā. Autors vērtē nodokļu parādu struktūru un iemeslus, kāpēc nodokļu maksātāji izvairās no nodokļu maksāšanas. Darba gaitā autors secināja, ka VID nodokļu parādu administrēšana ar katru gadu uzlabojas. Taču jāatzīmē, ka ar katru gadu pieaug arī nodokļu parādi, ko ietekmē gan pastāvošā ēnu ekonomika, gan maksātnespējīgo uzņēmumu pieaugums u.c. Darba apjoms ir 96 lpp. Darbā ietilpst 17 tabulas un 6 attēli, kā arī 1 pielikums. Darba beigās autors ir izdarījis savus secinājumus un izvirzījis priekšlikumus -

The theme of the Master Thesis is „Improvement of tax debt management of State Revenue Service”. In the master Thesis the Author analyzes the tax debt management processes from both theoretical and practical aspects. The two modes of actual tax collections – voluntary tax payer deposits and forced tax collections are discussed, as well as tax debt structure and the reasons for avoiding tax payments are explored in the Master Thesis. Conclusions and suggestions of the Author are given at the end of the Master Thesis. The overall conclusion of the Author is that tax debt management of SRS is improving gradually. However, the continued tax debt growth is greatly affected by the shadow economics, growing number of insolvent companies and other macroeconomic factors. The Master Thesis is 96 pages long. The Master Thesis contains 6 figures and 17 tables. 1 appendice are included. -
Improvement of tax collection administration in State Revenue Service
Keywords: Vadībzinātne