Ortopantomogrāfijas izmeklējuma attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums - Upleja, Daina (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba temats ir „Ortopantomogrāfijas izmeklējuma attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums”. Darba mērķis ir noskaidrot ortopantomogrāfijas izmeklējuma attēlu atbilstību standarta kvalitātes kritērijiem. Pētījuma rezultāti rāda, ka visbiežāk izmeklējumu attēlos tiek novērota zobu metāla restaurāciju radīti artefakti, bet otrs visbiežākais kvalitātes ietekmējošais faktors ir pacientu kustību izraisīti artefakti, savukārt visretāk tiek novēroti neveiksmīgi izvēlēti ekspozīcijas parametri. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā tiek iekļauta zinātniskās literatūras medicīnā par zobu un žokļu anatomiskjām strukūrām, ortopantomopāfijas izmeklējuma metodi un kvalitātes kritērijiem. Darba pirmo daļu veido literatūras apkopojums, otro daļu veido pētījums, kurā analizēta radioloģisko izmeklējumu attēlu kvalitātes atbilstība standarta kritērijiem un izdarīti secinājumi, kas balstās uz literatūras analīzes un pētījuma rezultātiem. Atslēgas vārdi: ortopantomogrāfija, radioloģiskie attēli, attēlu kvalitātes kristēriji, žokļi, zobi.

The topic for the thesis is “Criteria of image quality assessment in orthopantomography.” The purpose of the thesis is to evaluate orthopantomography images against certain standart image quality criteria. The thesis consists of two parts – a theoretical and a practical one. The theoretical part includes analysis of medicine literature about the teeth and jaw anatomical structures, orthopantomography method and criteria of image quality. The first part of the thesis cosists of description of all the sources, second part consists of survey where author has orthopantomography images against certain quality criteria and has derrived conclusions based on analysis of scientific sources as well results of practical assessment. Keywords: orthopantomography, radiological images, criteria of image quality, jaws, teeth.
Criteria of image quality assessment in orthopantomography
Keywords: Medicīna; ortopantomogrāfija; radioloģiskie attēli; attēlu kvalitātes kristēriji; žokļi; zobi