Arheoloģiskie pieminekļi Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā (līdz 17.gadsimtam). - Polinska, Līga Līva (Latvijas Universitāte, 2009)
Ziemeļvidzemes Biosfēras rezervāta teritorija dabas apstākļu ziņā ir ļoti daudzveidīga. Darba problemātika ir censties atrast šādu pat daudzveidību arī arheoloģiskajās liecībās par cilvēka dzīvi senatnē šodienas rezervāta teritorijā. Lai izprastu cilvēka un vides attiecības, par pētāmo objektu tika ņemtas arheoloģisko pieminekļu pamatgrupas – dzīvesvietas, apbedījumu vietas un kulta vietas ar hronoloģiskajām robežām no akmens laikmeta līdz 17. gadsimtam. Šī brīža zināšanu līmenī nav iespējams dot pilnvērtīgu ainu par apdzīvotības dinamiku un vides faktoru ietekmi uz to, jo rezervāta teritorija arheoloģiski ir maz pētīta, senvietu skaits nav liels un pieejamā informācija bieži ir neskaidra. Izpēti apgrūtina publikāciju trūkums par šī reģiona arheoloģiju un pastāvīgie pieminekļu bojājumi

The nature of North Vidzeme Biosphere Reserve is very various. The problem of the given work is to try to find the same variety also in archaeological evidence about human life in the ancient time in today's reserved territory. To understand relations of the human with the nature, the basic groups of archaeological Sites, as object of studying, are taken - habitats, burial-grounds and also worship places of chronological period since the Stone Age up to the 17th century. At today's knowledge level there is no posibility to give a full picture about dynamics of settling and influence of the nature factor on it as the reserved territory is archaeologicaly studied not very well, there are not so many of ancient places and the accessible information about them often not clear. Studying is complicated by the insufficient publication about an archaeological situation in this region and constant destructions of archaeological sites.
Archaeological Sites in North Vidzeme Biosphere Reserve up to the 17th century.
Keywords: Vēsture