Augu sugu daudzveidība un tās palielināšana piemājas zālienos: Latvijas Dabas fonda akcijas “Iesēj savu kvadrātmetru!” pieredze - Krūzmane, Madara (Latvijas Universitāte, 2022)
Mēs šobrīd dzīvojam bioloģiskās daudzveidības krīzes laikā, kad gan lauksaimniecības ainavās, gan urbānās teritorijās biodaudzveidība samazinās. Dzīvības saliņas zālienos ir nozīmīgas augu sugu izplatīšanās iespējām ainavā. Urbānajām teritorijām izplešoties, cilvēki vairs nepavada tik daudz laika dabā, tāpēc dabas izglītība pilsētvidē ieņem arvien svarīgāku lomu. Akcija “Iesēj savu kvadrātmetru!” aicināja iedzīvotājus piedalīties bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt augu sugu ieviešanās sekmes zālienos atkarībā no augšanas apstākļiem, kā arī raksturot akcijas dalībnieku iesaistes līmeni. Autore veica lauka pētījumus akcijas dalībnieku iesētajos kvadrātmetros, aprakstot veģetācijas segumu un ievācot augsnes paraugus. BaCl2 šķīdumā tika noteikti apmaiņas katjoni un augsnes pH. Augiem pieejamais augsnes fosfors noteikts pēc Mēliha 3 metodes. Datu analīzes metodēm tika izmantota klāsteranalīze un nemetriskā daudzdimensiju mērogošana. No sētajām augu sugām parauglaukumā vidēji izdīga 24.1 % sugu. Veiksmīgākā suga bija parastā pīpene Leucanthemum vulgare. Akcija vērtējama kā ļoti sekmīga, ņemot vērā lielo atsaucību un dalībnieku interesi akcijas laikā un arī pēc tās.

We are currently living in a biodiversity crisis, when biodiversity is declining in both the agricultural landscape and urban areas. Biodiversity plots in lawns are important because of the possibilities for spreading plant species in the landscape. As the urban areas expand, people don't spend as much time in nature anymore, so natural education plays an increasingly important role in the urban environment. The action “Sow your square meter!” called on citizens to participate in the preservation of biodiversity. The purpose of the bachelor's work is to estimate the success of introducing plant species on the lawn, depending on the growth conditions, and to describe the level of involvement of participants. The author performed field studies in the square meters planted by the participants, describing the vegetation blanket and collecting soil samples. Exchangeable elements and soil pH, were determined in BaCl2 solution. Plant available soil phosphorus was determined according to Mehlich 3 method. On average, 24% of seeded species germinated per plot. The most successful species was Leucanthemum vulgare. Campaign was very sucessful in terms of the number of involved participants and their persistent activities during and after the campaign.
Increasing plant species diversity in residential lawns: experience of Latvian Fund for nature campaign “Plant your own square meter!”
Keywords: Vides zinātne; zāliens; bioloģiskā daudzveidība; augu sabiedrība; daba un pilsētvide