Latvijas valsts pārvaldes institūciju sadarbība ārpolitikas interešu īstenošanā: Latvijas intereses Eiropas Savienības daudzgadu budžetā 2014.-2020. - Kārkliņa, Līna (Latvijas Universitāte, 2014)
Izstrādātā maģistra darba tēma ir: Latvijas valsts pārvaldes institūciju sadarbība ārpolitikas interešu īstenošanā: Latvijas intereses Eiropas Savienības daudzgadu budžetā 2014.-2020. Darba mērķis ir izpētīt valstu ārpolitikas veidošanas iekšējos faktorus un sadarbības mehānismus starp valsts pārvaldes institūcijām. Lai to izdarītu, darbā izvēlētais gadījums ir ES daudzgadu budžeta 2014.-2020. gadam sarunu piemērs. Darbā tika izvirzīts izpētes jautājums: Kā valsts pārvaldes institūciju sadarbība ietekmēja Latvijas interešu veidošanu un aizstāvēšanu ES daudzgadu budžeta 2014.-2020. gadam izstrādes un pieņemšanas procesā? Aplūkojot Ārlietu ministrijas kā centrālā šī procesa virzītāja pozīciju, varēja pieņemt, ka sarunās tika sasniegts optimālais iespējamais rezultāts, līdz ar to kā atbilde uz izpētes jautājumu tika izvirzīta hipotēze: Valsts pārvaldes institūciju veiksmīga sadarbība veicināja Latvijas ieguvumus ES daudzgadu budžeta 2014.-2020. gadam izstrādes un pieņemšanas procesā. Lai atbildētu uz izpildes jautājumu, un pārbaudītu hipotēzi, darbā tika veikta gadījuma analīze, pielietota ieinteresēto pušu analīzes metode un veiktas astoņas daļēji strukturētas padziļinātās intervijas ar procesā iesaistītajiem aktieriem. Noslēgumā tika secināts, ka izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Atslēgvārdi: ārpolitika, intereses, institūcijas, ES daudzgadu budžets 2014.-2020. gadam

The theme of the thesis is: Cooperation among the Governmental Institutions in Pursuing Foreign Policy Interests of Latvia: the Case of European Union Multilateral Financial Framework 2014-2020. This research aims to explore the internal sources of foreign policy and the cooperation mechanisms among the government institutions of Latvia in shaping and defending its foreign policy and interests. To do so, the case of European Union multiannual financial framework 2014-2020 has been explored. The research question of the paper is: How has the cooperation among government institutions or lack of it influenced the outcome of defending Latvia’s interests in the European Union multiannual financial framework 2014-2020? After looking into the position of the Ministry of Foreign Affairs as a key element in this process, a conclusion could be made that in talks the optimal results have been reached. There for as an answer to the research question a hypothesis has been proposed: Successful cooperation among the Governmental Institutions was beneficial in the making of European Union multiannual financial framework 2014-2020 and defending interests of Latvia. To answer the research question, cases study analysis, stakeholders analysis method and semi-structured in-depth interviews with the stakeholders involved in the process were conducted. It was concluded that the proposed hypothesis is confirmed. Key words: foreign policy, interests, institutions, EU financial framework 2014-2020
Cooperation among the Government Institutions in Pursuing Foreign Policy Interests of Latvia: the Case of European Union Multilateral Financial Framework 2014-2020
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)