Fiziskās sagatavotības nozīme skolēnu intelektuālajā izaugsmē. - Mihailovs, Arturs (Latvijas Universitāte, 2006)
Atslēgvārdi: fiziskā sagatavotība, intelektuālā izaugsme, fiziskās īpašības, IQ līmenis Diplomdarba tēma: Fiziskās sagatavotības nozīme skolēnu intelektuālajā izaugsmē. Darba mērķis: noskaidrot, vai ar fiziskās slodzes palielināšanos pieaug arī skolēnu intelekts un vērtējumi mācību priekšmetos. Darbs sastāv no ievada, teorētiski pētnieciskās daļas un praktiski pētnieciskās daļas. Teorētiskajā daļā analizēta literatūra par vispārējo fizisko sagatavotību, fiziskām īpašībām, pusaudžu pedagoģiski psiholoģisko raksturojumu, intelektu un vecumposmu īpatnībām. Praktiski pētnieciskajā daļā veikts darbā izmantoto pētījumu metožu apraksts, pētījumu rezultātu apkopošana un analīze. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izvirzīti sekojoši darba uzdevumi: 1)Analizēt speciālo literatūru. 2)veikt intelekta testēšanu un atzīmju (sportā, latviešu valodā un literatūrā, krievu valodā, angļu valodā, algebrā, ģeometrijā, vēsturē, biznesa pamatos, ģeogrāfijā, bioloģijā un ķīmijā) apkopošanu; 3)analizēt un salīdzināt iegūtus rezultātus. Lai izvērtētu fiziskās sagatavotības nozīmi skolēnu intelektuālajā izaugsmē, tika organizēta IQ testēšana, sporta un mācību priekšmetu (latviešu valodas un literatūras, krievu valodas, angļu valodas, algebras, ģeometrijas, vēstures, biznesa pamatu, ģeogrāfijas, bioloģijas un ķīmijas) atzīmju apkopošana. Darba praktiski pētnieciskajā daļā tika salīdzināti un analizēti visi testēšanas un apkopošanas rezultāti. Darba gaitā, pārbaudot izvirzīto hipotēzi, tika pierādīts, ka uzlabojoties fiziskai sagatavotībai, uzlabojas arī skolēnu intelekts.

Keywords: physical condition, intellectual development, physical qualities, IQ level. The thesis topic: The importance of the physical condition in pupils intellectual development. Goal of the thesis: to establish whether the increase in physical load has a positive effect on pupils intelligence and their performance at school. Have made analysis in theoretical part of physical training principles, physical evidences, teenagers psychological characteristics, intellects and age characteristics. the theoretical part analizes The thesis has several tasks: 1)to analyze special literature; 2)to test intellect and to make summary of the marks (in sports, Latvian language and literature, English language, Algebra, Geometry, History, Business basics, Geography, Biology, Chemistry); 3)to analyze and to compare acquired results. In order to evaluate the importance of physical condition for the pupils intellectual development, IQ testing was conducted as well as pupils grades in sports and other general school subjects (Latvian language and literature, English language, Algebra, Geometry, History, Business basics, Geography, Biology, Chemistry) were summarized. All the testing and summarizing results are compared and analyzed in the empirical research part of the work. As a result of testing the research hypothesis it was proved that pupils intelligence and their performance at school rise along with the improvement of their physical condition.
The Importance of Physical Preparation in Intellectual Development of Pupils.
Keywords: Pedagoģija