Sarukšanas procesi Rēzeknes novada teritorijā: priekšlikumi pārvaldības risinājumiem - Kārkliniece, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2024)
Eiropā vairāk tiek pētīta pilsētu sarukšana, tomēr pēdējo piecu gadu laikā lauku reģionu sarukšanas izpētei tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība. Savukārt Latvijā izteikti trūkst pētījumu par sarukuma procesiem, gan pilsētās, gan lauku reģionos un vietās. Latgalē šādas izpētes nav veiktas vispār. Rēzeknes novads teritorijas ziņā ir viens no lielākajiem novadiem Latvijā un tajā iedzīvotāju skaita sarukumus ir izteikti liels, līdz ar to par darba mērķi tika izvirzīts izstrādāt priekšlikumus sarukšanas pārvaldības risinājumiem Rēzeknes novadā, balstoties uz teorētisko pamatojumu, labās prakses piemēriem Eiropā un sociālekonomisko procesu novērtējumu izpētes ciemos. Pētījuma ietvaros tika veikta arī detalizēta Rēzeknes novada Kruku, Dubuļu, Pušas un Strūžānu ciemu sarukšanas procesu analīze un apkopota informācija par pārvaldības praksi novadā un novada pagastu apvienībās. Pamatojoties uz darba laikā iegūto informāciju, tika izstrādāti priekšlikumi. Atslēgas vārdi: sarukšana, vieda sarukšana, plānošana, stratēģija, pārvaldība

Urban shrinkage has been more extensively researched in Europe, and the study of rural shrinkage has increasingly been gaining attention in recent years. However, there is a clear lack of research on shrinkage processes in both urban and rural areas and locations in Latvia – and in Latgale, no such studies have been carried out at all. In terms of area, Rēzekne municipality is one of the largest municipalities in Latvia, and its population shrinkage is very high; therefore, the aim of the thesis was to develop suggestions for shrinkage management solutions in Rēzekne municipality based on theoretical justification, successful examples of practical implementation in Europe and the assessment of socio-economic processes in the studied villages. The study also includes a detailed analysis of the shrinkage processes of the Rēzekne municipality villages of Kruki, Dubuli, Pušas, and Stružani, as well as collected information on management practices in the municipality and the municipality’s parish associations. Based on the information gathered during the research, various suggestions were put forward. Keywords: shrinkage, smart shrinkage, planning, strategy, management
Shrinking processes in Rezekne municipality area: proposals for the management solutions
Keywords: Arhitektūra; shrinkage; smart shrinkage; planning; strategy; management