sieviešu līdzestība dzemdes kakla vēža profilaksē - Anfalova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma - sieviešu līdzestība dzemdes kakla vēža profilaksē. Tēmas aktualitāti nosaka novēlotā diagnostika un augstā mirstība no onkoloģiskām saslimšanām. Katru gadu Latvijā no dzemdes kakla vēža mirst 111–142 sievietes. Darba mērķis ir noskaidrot sieviešu līdzestību dzemdes kakla vēža profilaksē. Pētījuma uzdevumi ir apkopot literatūras avotus par dzemdes kakla vēzi, izstrādāt pētījuma instrumentu – aptaujas anketu, veikt pētījumu, apkopot iegūtos datus un izdarīt secinājumus. Izvirzītā hipotēze - sievietes ir līdzestīgas un veic profilaktiskos pasākumus. Pētniecības instruments ir anketa. Pētījumā tiek izmantota kvantitatīvā neeksperimentālā kvotas metode. Veicot pētījumu noskaidrots, ka 95% sieviešu uzskata, ka profilaktiskiem pasākumiem ir izšķiroša loma dzemdes kakla vēža attīstībā. 68% aptaujāto sieviešu profilaktiskos nolūkos vienu reizi gadā dodas pie ārsta. 72% sieviešu ir saņēmušas un izmantojušas uzaicinājumu veikt skrīningtestu. kā iemesls tam, ka netiek veiktas profilaktiskās pārbaudes, tiek minēts laika un informācijas trūkums. Līdz ar to hipotēze tiek apstiprināta: sievietes ir līdzestīgas un veic profilaktiskus izmeklējumus.

Bachelor's Work Theme - Women compliance in a prevention of the cervical cancer. Delayed diagnosis and high mortality from oncological diseases determine the topics. Every year, 111-142 women die from cervical cancer in Latvia. The purpose of the job is to find out women compliance in a prevention of the cervical cancer. The tasks of the study are to gather sources of literature on cervical cancer, develop a study tool – a questionnaire, carry out a study, gather the data and draw conclusions. The protruding hypothesis is that women are co-infected and take preventive measures. The research instrument is a questionnaire. The study uses the quantitative non-experimental quota method. Research shows that 95% of women consider preventive measures to play a key role in the development of cervical cancer. 68% of women surveyed go to a doctor for preventive purposes 1 times a year. 72% of women have received and used an invitation to carry out screening tests, due to lack of preventive checks, a lack of time and information. Consequently, the hypothesis is confirmed: Women are co-infected and undergo prophylactic investigations.
Women compliance in a prevention of the cervical cancer
Keywords: Medicīna; profilakse; diagnostika; līdzestība; vēzis; sieviete