Entēžu aktivitātes izvērtējums ar ultrasonogrāfijas (US) metodi spondiloartropātiju pacientiem slimības remisijā - Gundareva, Lolita (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba aktualitāte: Entezīts ir viens no biežākajiem SpA pacientu sāpju iemesliem un nosaka funkcionālu invaliditāti un samazinātu dzīves kvalitāti. SpA terapijā būtiski ir regulāri izvērtēt slimības aktivitāti, lai mazinātu SpA komplikāciju attīstības risku. Noskaidrojot vai pacientiem esot klīniskā slimības remisijā 6 mēnešus un veicot US izmeklējumu un doplerogrāfijas izmeklējumu cīsplām, var iegūt nozīmīgu informāciju par terapijas efektivitāti. Darba mērķis: Izvērtēt ultrasonogrāfiski entezītus 12 vietās pacientiem, kuri saņem anti-TNF α terapiju un atrodas klīniskā slimības remisijā vismaz 6 mēnešus. Tādējādi izvērtējot US konstatējamās hroniskās izmaiņas (kalcināti, entezofīti, erozijas) un akūtās izmaiņas (cīpslu ehogenitātes izmaiņas, doplerogrāfijas signāla aktivitāte, cīpslas biezuma izmērs). Darba metodes un materiāli: Laika posmā no 2018.gada 1.decembra līdz 2019.gada 1.aprīlim reimatologa vizīšu laikā tika veikts prospektīvs pētījums, kurā tika iekļauti 16 dalībnieki, kas saņem bSMARM spondiloartropātiju (ankilozējošais spondilīts un psoriātisks artrīts) dēļ un kuriem ir slimības remisija 6 mēnešus un ilgāk. Šiem pacientiem tika veikta ultrasonoskopija 192 cīpslām atbilstoši MASEI protokolam. Katram pacientam tika veikta abpusēja entēžu ultrasonogrāfiska un doplerogrāfiska izmeklēšana sekojošajās vietās: Labā un kreisā augšdelma trīsgalvainā muskuļa (m. triceps brachii) cīpslas; Labā un kreisā augšstilba četrgalvainā muskuļa (m. quadriceps femoris) cīpslas; Labā un kreisā ceļgala patellārās cīpslas proksimālās daļas; Labā un kreisā ceļgala patellārās cīpslas distālās daļas; Labā un kreisā apakšstilba Ahileja cīpslas; Labās un kreisās pēdas plantārās fascijas. Rezultāti un secinājumi: Mūsu pētījumā piedalījās 16 pacienti, no kuriem 81,3% bija vīrieši. Pacientu vidējais vecums bija 45,38 gadi un vidējais slimības ilgums 13,38 gadi. 56,3% pacienti savas dzīves laikā bija smēķējuši vai turpina smēķēt. Visiem pacientiem bija pozitīvs HLA B27. Pētījumā tika noskaidrots, ka vidējais BASDAI rādītājs pētāmajā grupā bija zems 2,8, vidējais BASFI rādītājs bija 1,9, arī vidējais MASES rādītājs bija zems 0,6 un vidējais CRO radītājs bija 3 mg/dl, kas atbilst slimības remisijai, pēc noteiktajiem rādītājiem, tika apstiprināta zema slimības aktivitāte. Izvērtējot US rezultātus pēc MASEI, kopējais punktu skaits bija 46, vidējais - 2,88 (2,9), tika atklātas hroniskas strukturālas izmaiņas, tomēr, netika atklātas akūta iekaisuma izmaiņas, kas norāda uz slimības remisiju. Visbiežāk iesaistītās hronisku izmaiņu pazīmes tika novērotas Ahileja cīpslu entēzēs. Entēžu US paplašina izpratni par entēžu strukturāliem bojājumiem SpA procesā.

The importance of the paper: Enthesitis is one of the most common causes of pain in patients with SpA and determines functional disability and quality of life. Regular assessment of disease activity is essential in SpA therapy to reduce the risk of developing SpA complications. Examining patients in clinical disease remission for 6 months in the US and Doppler examination can provide significant information on the effectiveness of the treatment. The aim of the research: To evaluate ultrasonographic entheses at 12 sites in patients receiving anti-TNF α therapy for at least 6 months of clinical disease remission. Evaluating chronic changes in the US (calcined, entezophytes, erosions) and acute changes (tendon echogenicity changes, doppler signal activity, tendon thickness). The methods and materials: In the period from 1 December 2018 to April 1, 2019, a prospective study was conducted during rheumatologist visits involving 16 participants receiving bSMARM for spondyloarthropathies (ankylosing spondylitis and psoriatic arthritis) and having disease remission for 6 months and longer. These patients underwent ultrasonoscopy for 192 tendons according to the MASEI protocol. Each patient underwent an ultrasonographic and dopplerographic examination in the following locations: Olecranon tuberosity: triceps tendon enthesis (m. triceps brachii); Superior pole of the patella: quadriceps tendon enthesis (m. quadriceps femoris); Inferior pole of the patella: proximal patellar ligament enthesis; Tibial tuberosity: distal patellar ligament enthesis; Superior pole of the calcaneus: Achilles tendon enthesis; Inferior pole of the calcaneus: plantar aponeurosis enthesis. The results and conclusions: Our study included 16 patients, of which 81.3% were male. The mean age of patients was 45.38 years and the average duration of the disease was 13.38 years. 56.3% of patients had smoked or continued smoking during their lifetime. All patients had a positive HLA B27. The study found that the mean baseline BASDAI score in the study group was low 2.8, the mean BASFI score was 1.9, the mean MASES score was low 0.6 and the mean CRO was 3 mg / dl corresponding to the remission of the disease, low disease activity was confirmed. Evaluating US results after MASEI, the total score was 46, the mean was 2.88 (2.9), chronic structural changes were discovered, however, no acute inflammatory changes were detected, according to the indicators that shows remission of the disease. The most common signs of chronic changes were observed in Achilles tendons. Ultrasound for enthesis expands understanding of enthesitis structural damage in the SpA process.
The evaluation of enthesis activity by ultrasonography (US) for patients with spondyloarthropathies in a remission of the disease
Keywords: Medicīna; Entezīts; Ultrasonogrāfija; SpA; Remisija