Parādnieku tiesības piedziņas procesā - Krūmiņa, Dana (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma: „Parādnieku tiesības piedziņas procesā”. Darba mērķis ir izanalizēt zvērinātu tiesu izpildītāju procesuālās darbības piedziņas procesā un parādnieka tiesības to piemērošanas laikā, kā arī konstatēt galvenās problēmas, kas saistās ar nolēmumu izpildi un mēģināt rast tām risinājumus. Saskaņā ar šo mērķi darba pirmajā daļā tiek apskatīts piespiedu nolēmumu izpildes raksturojums un tās īpatnības. Otrā nodaļa vairāk veltīta biežāk piemēroto piespiedu izpildes līdzekļu piemērošanas procesa izpētei un parādnieka tiesību un galveno problēmu analīzei tajos. Darba noslēgumā ir nodaļa, kas veltīta problēmām, kas saistītas ar piedzīto summu sadali, kas ir ļoti svarīgs posms nolēmumu izpildē, jo neprecīzas piedzīto summu sadales rezultātā var tikt ietekmētas piedzinēja intereses atgūt parādu. Kā pētījuma avoti šī darba izveidei izmantoti Latvijas Republikas un citu valstu normatīvie akti, atsevišķu autoru zinātniskie darbi, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes rīcībā esošie tiesu prakses materiāli un Rīgas apgabaltiesas 42.iecirkņa zvērinātas tiesu izpildītājas lietvedībā esošo izpildu lietu materiāli un tiesu nolēmumi. Darba izstrādes laikā autore secina, ka arvien pieaugošā modernizācija un globalizācija prasa spēju pielāgoties jauniem apstākļiem, apgūstot jaunas darbības sfēras, jo tiesību globalizācija ir skārusi arī izpildes procesu. Likuma nepilnības un iespēja to dažādi interpretēt rada situāciju, ka šobrīd nepastāv vienotas prakses ne pašu zvērinātu tiesu izpildītāju darbā, ne arī tiesu judikatūrā. Atslēgvārdi: piedziņa, parādnieks, piedzinējs, izsole, manta.

Das Thema der Magisterarbeit ist „Das Schuldner Recht im Eintreibungsverfahren“. Das Ziel der Arbeit ist den Rechtsvorgang der Gerichtsvollzieher beim Eintreibungsverfahren und Rechte der Schuldner im Anwendungsmoment zu analysieren als auch die Hauptprobleme bei der BeshlussausfŅhrung festzustellen und eine LĻsung zu finden. Laut diesem Ziel wird im ersten Kapitel dieser Arbeit Beshreibung und Besonderheiten der Zwangsvollstreckung angeschaut. Der zweite Kapitel befasst sich mit den meist verbreitetsten Zwangsvollstreckungsverfahren, deren Erkundung, als auch der Hauptprobleme des Schuldner Rechts und deren AnalŅse. Der abschliesende Kapitel wird den Problemen gewidmet, die mit der eingetriebenen Summenaufteilung verbunden sind. Es ist ein wichtiger Abschnitt der Vollstreckung da eine ungenaue Summenaufteilung auf die Interessen des Vollstreckers sich auswirken kann. Als Quellen dieser Untersuchung werden normative Akte Der Republik Lettlands als auch anderer Länder genutzt, als auch wissenschaftliche Arbeiten einiger Autoren, die im Besitz der Lettichen Geschworenen-Gerichtsvollzieherrates sich befinden, die Gerichtsmateriale so wie die Arbeitsmateriale und Gerichtsbeschlusse des Geschvorenen-Gerichtsvollziehers des 42 Bezirks des Kreisgerichts der Stadt Riga. Im Laufe der Arbeit ist die Autorin zu dem Beschluss gekommen, dass die Zunahme der Modernisierung und Globalisierung eine Anpassungsfähigkeit an die neuen Bedingungen benĻtigt. Mann muss neue Bereiche erwerben, weil die Globalisierung auch das Vollstrekungsverfahren beeinflusst hat. Die lŅckenhaften Gesetze und die MĻglichkeit diese verschieden zu interpreieren fŅhren zur Situation in der keine Einigkeit in der Arbeit der Gerichtsvollstrecker als auch in der gesamten Gesetzsystem besteht. SchlŅsselwĻrter: Fahren, Schuldner, ZĻllner, Auktion, Eigentum.
The Rights of deptor's in the requisition process
Keywords: Juridiskā zinātne