Pusaudžu ķermeņa tēla saistība ar depresijas simptomu, agresijas un attiecību problēmu izteiktību - Šakurova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī maģistra darba mērķis bija noskaidrot saistības starp pusaudžu ķermeņa tēlu, depresijas simptomiem, uzvedības traucējumiem un attiecību problēmām. Otrs mērķis bija noskaidrot dzimuma atšķirības starp ķermeņa tēlu, depresijas simptomiem, agresijas un attiecību problēmu izteiktību. Trešais mērķis noskaidrot dzimuma atšķirības starp pusaudžu ķermeņa daļu novērtējumiem. Pētījuma izlasi veido 85 respondenti vecumā no 11 līdz 13 gadiem, vidējais respondentu vecums 11,53 gadi. No respondentiem 46 bija meitenes un 39 bija zēni. Pētījuma dalībniekiem tika piedāvāts aizpildīt aptauju komplektu. Lai noskaidrotu respondentu attieksmi pret savu ķermeni tika izmanota Ķermeņa tēla uztveres aptauja (Body Image Questionnaire, Slade 1990).Lai noskaidrotu respondentu depresijas rādītājus tika izmantota CDI aptauja (Childrens Depression Inventory, Kovacs, 1980). Emocionālo un uzvedības problēmu mērīšanai tika izmantota Ahenbaha Jauniešu pašnovērtējuma aptaujas (Youth Self Report, Achenbach, & Rescorla, 2001) Agresīvas uzvedības un Attiecību problēmu apakšskalas. Pētījumā iegūtie rezultāti parāda, ka pastāv negatīvas korelācijas starp ķermeņa tēlu un depresijas simptomiem, agresīvu uzvedību un attiecību problēmām. Pastās pozitīva korelācija starp ķermeņa tēlu un pašvērtējumu. Pētījumā iegūtie rezultāti parāda statistiski nozīmīgas atšķirības starp dzimumiem pie depresijas simptomiem un ķermeņa tēla uztveres. Zēni novērtē savu ķermeņa tēlu pozitīvāk nekā meitenes. Meitenes uzrāda augstākus rezultātus ar depresijas simptomiem. Tendenču līmenī meitenes uzrāda augstākus rādītājus agresīvā uzvedībā un ar attiecību problēmām. Arī pašvērtējums augstāks zēniem nekā meitenēm tendenču līmenī.

The aim of this Master’s thesis was to investigate relationships between adolescent body image, depressive symptoms, behavioral disorders and relationship problems. The second goal was to examine the gender differences between body image, depressive symptoms, the adolescent’s ratings of aggression and relationship problems. The third goal was to find out the gender differences in adolescents when evaluating individual body parts. The research subjects were 85 adolescents aged from 11 to 13 years old, the average age was 11,53, of the respondents 46 were female and 39 were male. Respondents were asked to complete a set of surveys. Attitudes towards the body were assessed with the Body Image Questionnaire (Slade, 1990); depression symptoms with the Childrens Depression Inventory (Kovacs, 1980); and the Youth Self Report (Achenbach, & Rescorla, 2001) subscales of aggressive behavior and relationship problems were used. The results of the study show that there are negative correlations between body image and depressive symptoms, aggressive behavior and relationship problems. There is a positive correlation between body image and self-esteem. The results of the study show statistically significant gender differences for depressive symptoms and body image perception. Boys value their body image more positively than girls. Girls show higher ratings for depressive symptoms. At the tendency level girls show higher rates of aggressive behavior and relationship problems. Also, at the tendency level self-esteem is higher for boys than girls.
The Relationship of Adolescent Body Image to the Manifestation of Depressive Symptoms, Aggression and Relationship Problems
Keywords: Psiholoģija; pusaudži; ķermeņa tēls; depresija; agresija; attiecību problēmas