Ekonomiskās krīzes izraisīto sociālās sfēras likumu izmaiņu ietekme uz sabiedrības tiesisko apziņu - Alekse, Sigita (Latvijas Universitāte, 2014)
Tiesiskā apziņa ir plašs un sarežģīts jēdziens, kas atrodas nepārtrauktā attīstībā, ietekmējoties no pastāvošās tiesiskās realitātes. Izmaiņas tiesiskajā realitātē var ietekmēt tiesisko apziņu kā pozitīvā, tā negatīvā veidā. Ekonomiskā krīze bija par iemeslu ievērojamiem valsts budžeta samazinājumiem, kam sekoja arī ierobežojumi sociālo pabalstu jomā. Savā maģistra darbā autore pēta šo ierobežojumu ietekmi uz sabiedrības tiesisko apziņu. Lai noskaidrotu, cik lielā mērā un kādēļ tika ietekmētas sociālās tiesības, kā šī ietekme atspoguļojās sabiedrības tiesiskajā apziņā un kādus tiesību aizsardzības veidus sabiedrība pielietoja, autore izmanto tādus avotus kā zinātniskā literatūra, publikācijas, likumprojektu anotācijas, tiesu prakse, statistikas dati un citus. Pētījumā autore veic arī minētās ietekmes iespējamo risku izvērtējumu.

Legal consciousness is a broad and complicated concept in a state of a continuous evolution affected by the legal reality. Changes in legal reality can affect legal consciousness in both positive and negative manner. Economic crisis caused a considerable decrease of the annual state budget, which then resulted in limitations of social security benefits. In this major’s thesis author is researching effects that these limitations had on legal consciousness. To determine why and in what amount was the social security affected and how the society acted to protect its rights, author is using source materials such as scientific literature, publications, law annotations, judicial practice, statistics and other. Author is also evaluating possible risks of the current state of legal counsciousness.
Transformation of legal consciousness due to changes in social security laws affected by economic crisis
Keywords: Juridiskā zinātne