Ģeoradara izmantošana diapīru izplatības noteikšanai Ulmales stāvkrasta pieguļošajā teritorijā - Stūrmane, Amanda (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot diapīru izplatību Ulmales stāvkrasta pieguļošajā teritorijā, izmantojot radiolokācijas metodi. Iepriekšējie pētījumi balstās tikai uz stāvkrastā esošajiem atsegumiem, tādēļ nav informācijas par to, cik tālu diapīrisma procesi ir bijuši izplatīti. Lauka darbi ietver pētījumu par Ulmales stāvkrasta atsegumā sastopamajām diapīru struktūrām. Savukārt, izmantojot radiolokācijas metodi, stāvkrasta pieguļošajā teritorijā tika ierīkoti 30 profili. Rezultātā tika iegūta karte, kas parāda ar ģeoradaru iegūto signāla atstarojumu dziļumus, kas savukārt atspoguļo diapīru virsmu. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka ar radiolokācijas pētījumu metodi ir iespējams noteikt diapīru izplatību, kā arī iepriekš pieņemtais uzskats, ka morēnas veidošanās ir saistīta ar diapīrisma procesiem, nav attiecināms uz šo teritoriju.

The aim of the bachelor thesis is to find out the distribution of diapirs in the adjacent territory of Ulmale bluff by using GPR. Previous studies focuses only on the outcrops of the bluff, so there is limited information on how far the processes of diapirism were distributed. Fieldwork includes a study of the diapir structures found on outcrop of the Ulmale bluff. Using the radiolocation method, 30 profiles were installed in the adjacent area of the bluff. As the result we have a map showing the depth of reflection of the signal obtained by the georadar, which in turn represents the surface of the diapirs. The results of the study shows that it is possible to determine the distribution of the diapirs with by using GPR in the adjacent territory of Ulmale bluff. Also the previously believed that the formation of till sediments is related to the processes of diapirism, is not applicable to this territory.
Determination of diapir distribution in the adjacent territory of Ulmale bluff by using GPR
Keywords: Ģeoloģija; radiolokācija; diapīri; Ulmale; glaciotektonisms