Saistība starp veģetācijas izplatību un augsnes apstākļiem neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Līvānu apkārtnē - Bebriša, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā pētījumā ir aprakstīti augsnes veidošanās ietekmējošie vides faktori, kā arī analizēta saistība starp veģetācijas izplatību un augsnes apstākļiem neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Līvānu apkārtnē. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot saistību starp veģetācijas izplatību un augsnes īpašībām neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs. Darbā ir aprakstītas likumsakarības starp augsnes fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām un veģetācijas izplatību. Pētīta lauksaimniecības zemju dabiskā apmežošanās un tās iespējamā ietekme uz augsnes īpašībām. Pētījumā secināts, ka veģetācijas izplatību un sastāvu neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs ietekmē augsnes fizikālās un ķīmiskās īpašības, gan iepriekšējais izmantošanas veids. Atslēgas vārdi: neapsaimniekotās lauksaimniecības zemes, augsne, augsnes fizikāli ķīmiskās īpašības, veģetācija, vides faktori, apmežošanās.

In this research are described environmental factors that affects formation of soil, also is analysed relation between distribution of vegetation and soil conditions in abandoned agricultural lands near Līvāni. The aim of the master’s thesis is to ascertain relation between distribution of vegetation and soil properties in abandoned agricultural lands. This research describes the regularity between soil physical and chemical properties and distribution of vegetation. This thesis is focusing on natural afforestation of agricultural lands and the possible influence on soil properties. The result of reasearch shows that the distribution and structure of vegetation in abandoned agricultural lands affects soil physical and chemical properties and historical management. Key words: abandoned agricultural lands, soil, soil physical and chemical properties, vegetation, evironmental factors, afforestation.
Associations between vegetation distribution and soil conditions on abandoned agricultural land of Livani
Keywords: Bioloģija; Neapsaimniekotās lauksaimniecības zemes; Augsne; Augsnes fizikāli ķīmiskās īpašības; Veģetācija; Vides faktori