Bumbas vadīšana, pagriezieni, apmācības metodika futbolā bērniem 7-12 gadu vecumā - Harkins, Maksims (Latvijas Universitāte, 2023)
Futbols ir epizožu un momentu spēle, tāpēc ir gandrīz neiespējami paredzēt pretinieka rīcību. Futbolistu spēles darbību pamatā ir tehniski - taktiskā apmācība. Futbola spēlēšanas rezultātu var uzlabot tikai ar atbilstošu tehnisko apmācību. Tehnisko darbību uzlabošana futbolā sastāv no iespējas kontrolēt savu ķermeni, vienlaikus aktīvi izmantojot domāšanu. Nepietiekama tehniskā apmācība ietekmē rezultāta sasniegšanu, tāpēc ir nepieciešams no bērnības futbolistiem sniegt informāciju un sagatavot treniņu procesu, lai spēlētājs saprastu, kurā brīdī viņam ir jāveic šis, vai tas tehniskais elements. Darba pētījumā tika izskatīti konkrēti tehniskie elementi ( pagriezieni/apgriezieni), lai visas kustības tiktu veiktas savlaicīgi un tehniski pareizi. Pētījums tika veikts laika posmā no 01.11.2022. līdz 30.11.2022, kas ietvēra sešpadsmit treniņus un četras spēles, pētāmā komanda bija vecumā no 2013. līdz 2014. dzimšanas gadam. Šajā pētījuma galvenā uzmanība tika pievērsta tehniskā elementa apmācībai un uzlabošanai, pagriešanās un apgriešanas spējām. Viena mēneša laikā pētījums tika veikts reizi nedēļa un tika apmācīti divi spēlētāji - centrālie pussargi. Pētījuma galvenais mērķis bija uzzināt, vai mēneša laikā uzlabosies “pagrieziens/apgrieziens” tehniskais elements, laika rādītājs, izpildes kvalitāte un vai spēlētāji spēs pielietot iegūtās zināšanas spēles laikā. Pieņēmumu un novadītā treniņspēles procesā laika rādītājs, izpildes kvalitāte un tehniska elementa integrācija spēlē, tika uzlabojusies spēlētāju tehniskā daļa. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, pētnieciskās daļas un secinājuma. Darbā ir 48 lapaspuses, kurās ietilpst 17 attēli, 5 tabulas un 6 pielikumi. Atslēgas vārdi: futbols, pagriezieni, apgriezieni, treniņu metodika, analīze, testēšana.

Football is a game of episodes and moments, so it is almost impossible to predict the opponent's actions. The football players' game activities are based on technical - tactical training. The result of playing football can only be improved with proper technical training. Improving technical actions in soccer consists of being able to control your body while actively using your thinking. Insufficient technical training affects the achievement of the result, so it is necessary to provide information and prepare the training process from the childhood football players so that the player understands at what moment he has to perform this or that technical element. The work study examined specific technical elements (turns/turns) so that all movements are performed in a timely and technically correct manner. The study was conducted in the period from 01.11.2022. to 30.11.2022, which included sixteen training sessions and four matches, the team under study was aged between 2013 and 2014. This study focused on training and improvement of the technical element, turning and turning abilities. During one month, the study was conducted once a week and two players - central midfielders - were trained. The main goal of the study was to find out whether the technical element of the "turn/turn", timing, quality of execution will improve during the month and whether the players will be able to apply the acquired knowledge during the game. In the process of the assumptions and conducted training game, the time indicator, the quality of execution and the integration of the technical element in the game, the technical part of the players was improved. The work consists of an introduction, a theoretical part, a research part and a conclusion. The work has 48 pages, which include 17 figures, 5 tables and 6 appendices. Key words: football, turns, revolutions, training methodology, analysis, testing.
Ball driving turns training methodology in football for children 7-12 years old
Keywords: Sporta zinātne; futbols; pagriezieni; apgriezieni; treniņu metodika; analīze