Cietuma klimats saistībā ar ieslodzīto orientāciju uz nākotni - Skrodere, Viktorija Guntra (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī darba mērķis bija adaptēt Cietuma klimata aptauju un noskaidrot cietuma klimata saistību ar ieslodzīto orientāciju uz nākotni. Pētījumā piedalījās 102 ieslodzītie no Latvijas cietumiem, kuri aizpildīja Cietuma klimata aptauju, Cerību un bažu aptauju un papildjautājumu, kas ietver nākotnes pozitīvu vai negatīvu novērtējumu. Adaptētā aptauja tiek atzīta par derīgu un izpētei atbilstošu instrumentu. Datu analīzes rezultāti uzrāda pietiekami augstus ticamības rādītājus un norāda uz atbilstību orģinālās aptaujas 6 faktoru struktūrai. Tika atklātas statistiski nozīmīgas saistības cietuma klimata faktoriem ar orientācijas uz nākotni saturu.

The aim of this study was to adapt Prison climate questionnaire and measure the relationship between prison climate and orientation to the future. The study included 102 participants who filled Prison climate questionnaire, Hopes and fears questionnaire and an additional question that includes a positive or negative view of the future. The adapted questionnaire is recognized as a valid and relevant instrument for research. The results of the data analysis show good reliability scores and indicate compliance with the 6-factor structure of the original questionnaire. There were found statistically significant relationships between prison climate factors and the content of future orientation.
Prison climate in relation to inmates future orientation
Keywords: Psiholoģija; cietuma klimats; orientācija uz nākotni; cerības; bažas