Rīgas līča ietekme uz nokrišņu ģeogrāfisko sadalījumu Latvijā - Bricis, Toms (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā pētīta Rīgas līča ietekme uz nokrišņu ģeogrāfisko sadalījumu Latvijā. Šādi pētījumi ir izplatīti citur pasaulē, jo „Lake effect” meteoroloģiskā procesa radītie īslaicīgie, intensīvie un savlaicīgi neprognozētie nokrišņi rada neparedzētus postījumus infrastruktūrai un lauksaimniecībai, kā rezultātā tiek sekundāri ietekmēta arī ekonomiskā situācija. Šāda veida pētījums ir veikts pirmo reizi Latvijā. Pētījumā izmantota gan meteoroloģisko novērojumu staciju informācija, gan sinoptiskās kartes, Baltijas jūras ūdens temperatūru kartes, un dati un meteoroloģiskā radara informācija, un satelītattēli. Pēc iegūtajiem datiem aprēķināta un pierādīta Rīgas līča nozīme nokrišņu veidošanās procesā. Darbā izvērtēts, kā Rīgas līcis ietekmē nokrišņu veidošanos gada griezumā. Pētījumā atklāts, ka visbūtiskāk Rīgas līcis ietekmē nokrišņu veidošanos rudenī un ziemā, kad virs līča norisinās „Lake effect” meteoroloģiskais process. Rīgas līča ietekmes rezultātā vairāk nokrišņu novērots Vidzemes rietumos, Zemgalē un līča piekrastē Kurzemē. Atslēgas vārdi: nokrišņi, meteoroloģija, Rīgas līcis, konvekcija, „Lake effect”

The subject of this bachelor's paper is the influence of the Gulf of Riga on the geographical division of precipitation in Latvia. Such researh is conducted in other countries because short, intensive precipitation that is created by lake effect and is not timely forecast does unforeseen damage to infrastructure and agriculture, and thus also the economic situation is affected in a secondary way. Such research has been conducted in Latvia for the first time. For this paper information from stations of meteorological observation, synoptic charts, maps and data of water temperature in the Baltic Sea, information from meteorological radar and images from satellites were used. Using these data the importance of the Gulf of Riga in the formation and precipitation was calculated and proven. The bachelor's paper analyzes how the Gulf of Riga influences the formation of precipitation within one year. The research reveals that the Gulf of Riga most of all influences the formation of precipitation in autumn and winter when there is the lake effect meteorological process over it. Due to the influence of the Gulf of Riga more precipitation is observed in the west of Vidzeme, in Zemgale and on the parts of Kurzeme that are on the coast of the Gulf. Keywords: precipitation, meteorology, Gulf of Riga, convection, lake effect.
Influence of the Gulf of Riga on Geographical Distribution of Precipitation in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija