Darba aizsardzības sistēmas pilnveidošana mazajos dekorāciju un reklāmas stendu izgatavošanas uzņēmumos - Holma, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbs sastāv no trīs galvenajām daļām. Literatūras analīzes daļā konstatēts, ka dekorāciju un reklāmas stendu izgatavošanas uzņēmumos darba vide un specifika pastāvīgi mainās. Metodiskajā daļā aprakstītas pētījumā izmantotās metodes: darba aizsardzības sistēmas audits un aptauja; objektīva indikatīvo darba vides trokšņa, apgaismojuma, mikroklimata mērījumu metode; darba vides riska faktoru analīze ar Somijas 5 baļļu metodi; tehnoloģisko risku novērtēšana, pielietojot matricu “K5 – T”; Austrijas ķīmisko risku novērtēšanas matrica; slodzes galveno rādītāju SGR-A un SGR – C metodes; ergonomisko risku ātrās ekspozīcijas kontroles (ĀEK) metode; rekomendējamā smaguma celšanas limita metode (NIOSH vienādojums); darbspēju indeksa noteikšanas metode un psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode. Rezultātos un diskusijā analizēti iegūtie dati. Izstrādāti preventīvie un aizsardzības pasākumi. Iegūtie rezultāti ļāva secināt, ka pētītajos uzņēmumos darbiniekiem ir zems zināšanu un izpratnes līmenis par darba drošību un veselības aizsardzību, līdz ar to mazajos dekorāciju un reklāmas stendu izgatavošanas uzņēmumos pastāv likumdošanas prasībām neatbilstošs darba aizsardzības stāvoklis. Konstatētajām neatbilstībām tika sniegtas praktiskās rekomendācijas.

The work consists of three main parts. The literature analysis part found that decorations and advertising hoardings fabrication companies working environment and the specificity of all the time changes. Methodological part describes the methods which were used in the study: occupational health and safety system audit and questionnaire; objective indicative noise, lighting, microclimate measurement method; occupational risk factor analysis of the Finnish 5 point method; technological risk assessment, using matrix "K5 - T"; Austrian chemical risk assessment matrix; load main indicators SGR - A and SGR - C methods; ergonomic risk rapid exposure control (REC) method; recommended weight lifting limit method (NIOSH equation); work capacity index determining method and the psychological climate in the working environment evaluation method. In results and discussion were analyzed the obtained data. Were designed preventive and protective measures. The results showed, that the studied companies employees have low levels of knowledge and awareness about different issues of occupational health protection therefore in small decorations and billboards manufacturing companies exist occupational health and safety status which is inadequate legislative requirements. Determined irregularities were given practical recommendations.
Occupational health and safety system improvement for small decorations and advertising hoardings fabrication companies
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; DEKORĀCIJAS; REKLĀMAS STENDI; VIDES REKLĀMA; MAZIE UN VIDĒJIE UZŅĒMUMI; RISKA FAKTORI