Ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumu pārkāpšana - Skrule, Agata (Latvijas Universitāte, 2014)
Šajā darbā tika analizēti noziedzīgi nodarījumi pret ceļu satiksmes drošību. Krimināllikumā ir izveidota patstāvīga nodaļa „Noziedzīgi nodarījumi pret satiksmes drošību”, kurā paredzēti noziedzīgie nodarījumi, kas apdraud sabiedriskās drošības intereses dažāda veida transportlīdzekļu kustības drošības un ekspluatācijas jomā. Apskatīta krimināltiesiska ceļu satiksmes negadījumos pielietoto jēdzienu izpratne. Aplūkotajiem terminiem ir būtiska nozīme, jo to nepareiza interpretācija var novest pie lietas nepareizas iztiesāšanas, kuras rezultātā var tikt pieņemts nelikumīgs lēmums. Darba gaitā tika apskatīti noziedzīgi nodarījumi, par kuriem kriminālatbildība paredzēta krimināllikuma 260.pantā, kā arī kriminālatbildības teorētiskais pamats. Analizēts principa ne bis in idem mērķis, kurš nosaka dubultās sodīšanas aizliegumu vai nepieļaujamību. Apskatītas tika izlīguma tiesiskās sekas noziedzīgos nodarījumos saskaņā ar Krimināllikuma 260.panta. Izlīgums kā apstāklis, kas nepieļauj kriminā

This work contains an analysis of criminal offences against traffic safety. Criminal law has separate chapter „Criminal offences against traffic safety”, where are described criminal offences that threaten public safety interests, different types of vehicle safety movement and exploitation area. In this work were studied terms related to traffic accidents. These terms have very important meaning because in case of their wrong interpretation it may prevent to improper verdict which may lead to unlawful decision. During the research work were reviewed criminal offences which are legally punishable according to Article 260. of the Criminal law. Moreover was analyzed ne bis in idem principle which means „not twice in the same thing. During the research work was reviewed settlement of the legal consequences of the criminal offences according to article 260. of the Criminal law. Settlement as circumstance prevents criminal proceedings as well as exemption from criminal liability. Every -
Violation of traffic laws and vehicle explotation
Keywords: Juridiskā zinātne