Pedagoģiskā procesa pēctecība jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem aroda izvēlē - Krišāne, Marita (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba nosaukums: Pedagoģiskā procesa pēctecība audzēkņiem ar garīgās attīstības traucējumiem aroda izvēlē. Darba autors: Marita Krišāne Darba zinātniskais vadītājs: Mg.paed. Egija Laganovska Darba saturs: Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, praktiskās daļas, secinājumiem, literatūras saraksts 39 vienībām, 5 tabulas, 6 attēli, 2 anketas, pielikumā, 5 nodarbību plāni, 1 programmas saturs ” Praktiskie rēķini”. Pētījuma mērķis: Cik lielā mērā atbilst apgalvojus par audzēkņiem ar garīgās attīstības traucējumiem veiksmīgu iekļaušanu darba tirgū pēc pamatizglītības apgūšanas. Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz psiholoģijas, pedagoģijas izpēti, kā arī valsts institūciju atbalsta pasākumu kopuma analīzi. Pētījuma priekšmets: Ģimenes kurās aug bērns ar garīgās attīstības traucējumiem. Pētījuma laiks: no 2020. gada janvāris līdz 2020. gada maijam. Pētījuma objekts: Izpētīt tuvākā apkaimē reālo situāciju atbalstam aroda izvēlē audzēkņiem ar garīga attīstības traucējumiem. Pētījuma hipotēze:•Teorētiskās: psiholoģijas un pedagoģijas literatūras analīze. •Empīriskā: pedagoģiskā novērošana, anketas, intervijas. Pētījuma bāze: Audzēkņi, kas ieguvuši pamatskolas izglītību speciālajā pamatskolā un turpina izglītoties. Rezultāts: Pētījuma laikā autore noskaidro, ka jāmaina attieksme pret cilvēkiem ar attīstības traucējumiem. Jāpārskata mācību programmas atbilstoši audzēkņu zināšanām un prasmēm. Aktīvāk jāiesaista pirmsskolas, pamatskolas un arodskolas integrēšanas procesā. Mācību procesā, izglītības iestādēs, lielāku uzmanību pievērst audzēkņiem ar garīgās attīstības traucējumiem amata apguvei iestādē, nodrošinot atbalsta instrumentus. Atslēgas vārdi: audzēkņi ar garīgās attīstības traucējumiem, ģimenes ar bērniem,iekļaujošā izglītība, vides mijiedarbība Mācību un audzinošās vides mijiedarbība, kā viens no faktoriem audzēkņiem ar garīgās attīstības traucējumiem veiksmīgai iekļaušanai sabierdībā. Pētījuma metodes: 1.Analizēt psiholoģisko un pedagoģisko literatūru. 2.Vides lomu audzēkņu izziņas procesu izkopšanā. 3.Pedagoģiskā novērošana. 4.Anketas, to apstrāde un analīze. 5.Izstrādāt ieteikumus. Pētījuma gaita: •Teorētiskās: psiholoģijas un pedagoģijas literatūras analīze. •Empīriskā: pedagoģiskā novērošana, anketas, intervijas. Pētījuma bāze: Audzēkņi, kas ieguvuši pamatskolas izglītību speciālajā pamatskolā un turpina izglītoties. Rezultāts: Pētījuma laikā autore noskaidro, ka jāmaina attieksme pret cilvēkiem ar attīstības traucējumiem. Jāpārskata mācību programmas atbilstoši audzēkņu zināšanām un prasmēm. Aktīvāk jāiesaista pirmsskolas, pamatskolas un arodskolas integrēšanas procesā. Mācību procesā, izglītības iestādēs, lielāku uzmanību pievērst audzēkņiem ar garīgās attīstības traucējumiem amata apguvei iestādē, nodrošinot atbalsta instrumentus. Atslēgas vārdi: audzēkņi ar garīgās attīstības traucējumiem, ģimenes ar bērniem,iekļaujošā izglītība, vides mijiedarbība

Title of diploma paper: Succession of the pedagogical process for students with mental disabilities in choosing a profession. Author of the work: Marita Krišāne Scientific supervisor: Mg.paed. Egija Laganovska Thesis content: The work consists of an introduction, theoretical part, practical part, conclusions, bibliography 39, 5 tables, 6 figures, 2 questionnaires in the appendix, 5 lesson plans, 1 program content "Practical invoices". Objective of the study: To what extent are the statements about the successful integration of students with intellectual disabilities into the labor market after completing basic education? The theoretical part of the research is based on the research of psychology, pedagogy, as well as the analysis of the set of support measures for state institutions. Subject of the research: Families in which a child with mental disabilities grows up. Study period: Janvar 2020 to May 2020 Object of the research: To study the real situation in the immediate vicinity to support the choice of profession for students with mental disorders. Research hypothesis: Interaction of learning and upbringing environment as one of the factors for successful inclusion of students with mental disabilities in socialization. Research tasks: 1. To analyze psychological and pedagogical literature. 2. The role of the environment in the development of students' cognitive processes. 3. Pedagogical observation. 4. Questionnaires, their processing and analysis. 5. Develop recommendations. Research methodology: • Theoretical: analysis of psychology and pedagogy literature. • Empirical: pedagogical observation, questionnaires, interviews Research base: Students who have received primary school education in a special primary school and continue their education. Result: During the research, the author finds out that the attitude towards people with developmental disorders needs to be changed. Curricula need to be revised according to students' knowledge and skills. The pre-school, primary and vocational school integration process needs to be more actively involved. In the study process, pay more attention to students with mental disabilities with on-the-job training opportunities. Providing support tools. Keywords: students with intellectual disabilities, families with children, inclusive education, environmental interaction
Continuation for pedagogical process for the career choice of young people with mental disabilities
Keywords: Pedagoģija; audzēkņi ar garīgās attīstības traucējumiem; ģimenes ar bērniem; iekļaujošā izglītība; vides mijiedarbība