Latvijā īstenotās fiskālas politikas analīze - Ļicovs, Ņikita (Latvijas Universitāte, 2014)
Visa Eiropa, kā arī Latvija piedzīvo globālās finanšu krīzes negatīvas sekas, kuru pārvarēšanai nepieciešams precīzi izvelēties fiskālo politiku. Pēc seku pārvarēšanām valdībai atkal būs jāmaina fiskālās politikas virziens. Tāpēc fiskālās politikas jautājums vienmēr bija un būs aktuāls. Bakalaura darba “Latvijā īstenotas fiskālās politikas analīze” mērķis ir, balstoties uz Latvijas nodokļu un izdevumu politikas analīzi, novērtēt fiskālās politikas īstenošanas rezultātus, izdarīt secinājumus, kā arī izvirzīt priekšlikumus. Darbā aplūkots laika periods no 2004. līdz 2013. gadam. Šīs periods sākas ar Latvijas Republikas iestāšanos Eiropas Savienībā, ietver gan Latvijas ekonomikas straujāko izaugsmes periodu, gan recesijas laiku, kā arī krīzes pārvarēšanas periodu. Darbā padziļināti analizēta nodokļu sistēma un politika, kā arī valdības izdevumu sistēma un vispārējās valdības parāds. Darba teorētiskajā daļā veikta fiskālās politikas būtības izpēte un analīze, lai gūtu priekšstatu par tās funkcijām, darbības pamatprincipiem un politikas instrumentiem. Darba praktiskajā daļā aplūkotas un izanalizētas izmaiņas valsts konsolidētā kopbudžeta nodokļu ieņēmumos, izdevumos un vispārējās valdības parāda lielumā pirms ekonomikas lejupslīdes, recesijas laikā un atkāpšanas periodā. Kā arī novērtēts Latvijas nodokļu slogs un salīdzināts ar Eiropas Savienības valstu datiem. Darba nobeigumā autors piedāvā savus priekšlikumus turpmākām izmaiņām valdības izdevumu jomā, nodokļu sistēmā un piedāvā risinājumus valdības parāda segšanai. Galvenie secinājumi un priekšlikumi: Fiskālā politika ir valdības instruments, ar kuru palīdzību valdība regulē ekonomikas situāciju valstī, izmantojot valsts izdevumus un nodokļu sistēmu. Autors iesaka valdībai palielināt nenodokļu ieņēmumus, lai nākotnē izvairītos no tik strauja krituma kopbudžeta ieņēmumos. Palielināt akcīzes nodokļa likmes, lai ierobežotu veselībai kaitīgo preču patēriņu, kā arī palielinātu ieņēmumus budžetā. Latvijā plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem ir pārāk liela, tāpēc viens no risinājumiem būtu radikāli mainīt nodokļu sistēmu, ieviešot progresīvo ienākumu nodokli, palielinot likmi lieliem ienākumiem, tajā laikā samazinot likmi maziem ienākumiem, kas novedīs pie vidusslāņa izveidošanas.

The whole Europe, including Latvia are impacted by negative effects of the financial crisis, therefore in order to fight back and recover it is crucial to choose correct and specific fiscal policy. After financial recovery, government will have to adjust fiscal policy again. Therefore, question of fiscal policy will always be important. Bachelor's thesis "Analysis of Latvian fiscal policy" target is, based on the Latvian tax and expenditure policy analysis, to assess the fiscal policy achievements, draw conclusions and make specific proposals. The paper looks at the period from year 2004 to 2013. This timeline begins with Latvian Republic joining the European Union, includes periods of rapid growth and recessions of Latvian economy, as well as the moment of finding the way out of crisis. The paper thoroughly analyses Latvian tax policy and politics, as well as government expenditure system and the general government debt. Theoretical part of the work carries out research and analysis of the fiscal policy fundamentals, in order to gain insights about its functions, operating framework and policy instruments. The practical part of this work looks at and analyses changes of the overall consolidated tax revenue, expenditure and general government debt level before the economic downturn, time of recession and a period do improvements. Moreover, Latvian tax burden was assessed and compared with the data of European Union countries. In conclusion, author of this piece is giving clear recommendations for future changes in government spending, taxation system and proposes solutions on how to cover the governmental debt. Key findings and recommendations: Fiscal policy is the government's tool through which the government regulates the economic situation in the country through public spending and taxation. The author recommends the government to increase non-tax revenue, in order to avoid significant and rapid declines in budget revenues. Increase excise tax rates, in order to limit the consumption of products harmful to health and increase budget revenues. Gap between rich and poor people in Latvia is too large, so one of the options would be to radically change the taxation system, by introducing a progressive income tax, increasing the rate of large income, at the time, reducing the rate of low, which will lead to the creation of middle class.
Analysis of Latvian fiscal policy
Keywords: Ekonomika