Selektīva informācijas uztvere riskantu lēmumu pieņemšanā - Brikulis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādi faktori ietekmē indivīdu gatavību iesaistīties riskantās situācijās, koncentrējoties uz informācijas avota raksturojošajiem lielumu, atpazīstamību, indivīdus rakstorojošo subjektīvo vērtējumu par vērtību nozīmīgumu un lēmumu pieņemšanas stilu, kā arī tika kontrolēts to vecums, dzimumus un iegūtās izglītības līmenis. Pētījumā grupu veido 177 respondenti ar vidējo vecumu 40,17 gadi. Tika noskaidrots, ka riskantu lēmumu pieņemšanu ietekmē indivīdu vecums, dzimums, informācijas avots, Pašrealizācijas, Universālisma, Sasniegumu, Stimulācijas, Konformiska, Hedonisma vērtību nozīmīgums, bet nenosaka lēmumu pieņemšanas stils un iegūtās izglītības līmenis.

The Aim of this study was to find out what factors influence an individuals readiness to engage in risky behavior, focusing on the information about source characteristics, values individual importance and decision-making style, as well as the respondents age, gender and level of education. The study group consists of 177 respondents with an average age of 40,17 years. It was found that risky decision rediness is infuenced by individuals age, gendes, source of information, Self-realization, Universalism, Achievement, Stimulation, Konformism and Hedonism value significance. It isn’t influences by decision-making style and level of education.
Selective information perception in risky decision-making.
Keywords: Psiholoģija; lēmumu pieņemšana; tendenciozitāte; vērtības; lēmumu pieņemšanas stils; riskanti lēmumi